Meghátrált a Telegram, kezdetét veszi a privát üzenetek moderálása

Pavel Durov letartóztatása után úgy tűnik, nem sok mozgástere maradt a platformnak.

A Telegram eddig nem alkalmazott semmiféle moderálást a platformon, most azonban a gyakran ismételt kérdések (GYIK) oldaláról eltűnt az a szövegrészlet, amely szerint a privát csevegések védve vannak az ilyen típusú kérésekkel szemben, írja a The Verge.

A változásra csaknem két héttel azután került sor, hogy a cég vezérigazgatóját, Pavel Durovot letartóztatták Franciaországban, mert állítólag lehetővé tette, hogy a „bűnözők korlátozás nélkül használják az üzenetküldő alkalmazást”. A cég vezérigazgatója a napokban kiadta első hivatalos nyilatkozatát a letartóztatása óta, amelyben ígéretet tett arra, hogy a platformon megjelenik a moderálás, amely jelentős elmozdulást jelent az orosz milliárdos eddigi álláspontjáról.

A Telegram felhasználóinak hirtelen 950 millióra való növekedése egyre nagyobb nehézséget okozott, amely megkönnyítette a bűnözők számára, hogy visszaéljenek platformunkkal. Ezért személyes célomnak tekintem, hogy javítsunk a helyzeten. A belső folyamatokat már elindítottuk, és hamarosan további részleteket fogok megosztani veletek.

– olvasható Durov X-en közzétett közleményében.

A privát csevegésekkel kapcsolatos irányelvek korábban ez szerepelt: „minden Telegram-csevegés és csoportos csevegés teljesen privát a résztvevők között. Az ezekhez kapcsolódó kérésekkel nem foglalkozunk”.

Ez azonban szeptember 6-án megváltozott, és már ez szerepel a GYIK-ben: „minden Telegram-alkalmazás rendelkezik Jelentés gombbal, amellyel megjelölheti az illegális tartalmat moderátoraink számára – mindössze néhány érintéssel”.

Kapcsolódó
Beintett Putyinnak, végül a franciák tartóztatták le: kicsoda Pavel Durov?
A Telegram vezérigazgatójának letartóztatás súlyos precedenst teremthet.