Könnyen baktériumtanyává válhat a vizes palackunk

Az emberek többsége valószínűleg nem tisztítja ki elég sűrűn a vizes palackját.

Manapság egyre többen használnak újratölthető vizes palackokat, ami azért rendkívül hasznos, mert szinte bárhol fel lehet azokat tölteni, nem mellesleg pedig a PET-palackok használatát is nagy mértékben lehet csökkenteni. Igen ám, de sokan nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy ezeket az üvegeket tisztán is tartsák, írja a The Independent.

A waterfilterguru.com tanulmánya szerint az újrafelhasználható vizes palackok átlagosan 20,8 millió kolóniaképző egység (CFU) baktériumot tartalmaznak, ami 40 ezerszer több annál, mint amennyi mikroba a a WC-ülőkéken megtalálható. Rendszeres mosogatás nélkül tehát ilyen edényből inni finoman szólva sem túl higiénikus.

Donald Grant szakértő szerint gyakori tévhit, hogy mivel a palackban csak tiszta víz van, így annak tiszta a belseje, és ráér ritkábban tisztítani.

Ezzel szemben a valóság az, hogy minden alkalommal, amikor iszik belőle, baktériumokat juttat a szájából a palackba, amelyek aztán könnyen elszaporodhatnak. Erre ugyanis ideális környezetet jelent a sötét és nedves palack. Még rosszabb a helyzet azoknál a termékeknél, amelyből szívószálon vagy felhajtható csőrön keresztül iszunk, ezek a részek ugyanis könnyen bepenészedhetnek, és más forrásból származó szennyeződések is gyakran előfordulhatnak ott. Emellett az ujjon lévő összes mikroba is átkerülhet rá, amikor megfogják.

A palackokban jelen vannak a streptococcus- és a staphylococcus baktériumok, amelyek általában szimbiózisban élnek a gazdaszervezettel, de ha túlzottan elszaporodhatnak, legyengíthetik az immunrendszerünket. A kólibacilus szintén meg tud telepedni, ami hányást és hasmenést okozhat. Emellett feltűnhetnek Gram-negatív baktériumok is az üvegben, amelyek tüdőgyulladást okozhatnak, a penész pedig allergiás reakciókat, vagy akár asztmát is kiválthat.

A szakemberek szerint mindez úgy előzhető meg, ha minden használat után kimossuk, de hetente legalább négy tisztítás ajánlott.

Ehhez elég a forró víz és a mosogatószer, majd hagyni kell egy kicsit állni. Ha valaki régóta nem tisztította ki az üvegét, annak azt javasolják, hogy éjszakára töltse meg félig ecettel, félig vízzel, és hagyja állni reggelig. Mindez segíthet alaposan kitakarítani az edényt, hogy biztonságos legyen a használata, teszi hozzá a hvg.

Kapcsolódó
Ezért veszélyes, ha PET-palackot használ kulacsként
A Tudatos Vásárlók Egyesülete elmagyarázza, hogyan érdemes kulacsot választani.