Űrszemétbe botlott nyaralás közben egy család

Az Európai Űrügynökség rakétájának darabja jó ideje ott heverhetett.

Furcsa meglepetésbe futott bele Cayos Cochinos-i nyaralásán egy család, ugyanis a szigeten az Európai Űrügynökség (ESA) egy jókora űrszemetébe botlottak bele, írja a Newsweek.

Mike Irmen épp a parton sétált a családjával, amikor feltűnt neki egy fémdarab a földben. Mindez annyira felkeltette a figyelmüket, hogy közelebbről is megnézték, és azt látták, hogy az Ariane szó szerepel rajta. Ez arra utal, hogy az Európai Űrügynökség Ariane nevű hordozórakétájának egy darabkáját találták meg.

Found this when snorkeling
byu/Purdu787 inspace

Az amerikai férfi egyébként repülési mérnökként dolgozik, így szakmai véleménye szerint is egy rakéta darabjáról van szó, ami már jó ideje ott lehet a parton, ugyanis a sós víz több részét is korrodálta. 

Az egység minden bizonnyal az Ariane 5 része, amit 1994 és 2023 között használt az ESA. A szervezet közleménye szerint a burkolatot a rakéta tetején helyezték el, hogy megvédje a hasznos terhet a különböző hatásoktól, miközben az nagyjából 100 km-es magasságba emelkedik. Miután a rakéta elhagyta a Föld atmoszféráját – körülbelül 3 perccel az indulás után –, a burkolat levált, ami nagyjából 2 tonnával csökkentette a mozgatandó terhet, teszi hozzá a hvg.