Nem igaz, hogy agydaganatot okoznak a mobilok

A WHO megrendelésére elkészült az eddigi legátfogóbb tanulmány, amely a mobilhasználat, illetve a feji és nyaki rákok közötti lehetséges kapcsolatot vizsgálja.

Egy, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megbízásából készült, átfogó tanulmány alapján nem igaz, hogy a mobiltelefonok agydaganatot okoznak – írja a The Independent. Az Ausztrál Sugárvédelmi és Nukleáris Biztonsági Ügynökség (ARPANSA) szakértői több mint 5000 korábbi publikációt vizsgáltak át, és megállapították, hogy a vezeték nélküli technológia használatának robbanásszerű terjeszkedése ellenére az agyrák előfordulása nem emelkedett ezzel összhangban.

A vizsgálatban olyan emberek adatait elemezték, akik kifejezetten hosszú időt töltenek telefonálással, illetve olyanokét, akik több mint egy évtizede használnak mobilt. A végső elemzésbe 63, 1994 és 2022 között készült tanulmányt vontak be. A szakértők a rádiófrekvenciák hatásait értékelték, ezek nemcsak a mobiltelefonok, hanem többek között a televíziók, a bébiőrök és a radarok működéséhez is szükségesek.

Mark Elwood, az Aucklandi Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a felnőtteket és gyermeket érintő agydaganatokat, az agyalapi mirigyükben vagy nyálmirigyeikben jelentkező rákokat, valamint a leukémia előfordulását, illetve ezek mobiltelefon-használathoz, bázisállomásokhoz, adókhoz vagy munkahelyi expozícióhoz kapcsolódó kockázatait mérték fel.

Korábban aggodalmak merültek fel a mobiltelefonok és az agydaganat vagy más feji és nyaki rákos megbetegedések közötti összefüggés miatt. A WHO és más nemzetközi egészségügyi szervek eddig azon az állásponton voltak, hogy nincs egyértelmű bizonyíték a káros hatásokra, de további vizsgálatokra szólítottak fel.

2013-ban a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) kijelentette, hogy a mobiltelefonok által keltett elektromágneses mezők „valószínűleg” rákot okozhatnak, miután egyes tanulmányok azt mutatták: a daganatos megbetegedések nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a gyakori mobiltelefonozóknál. Az új eredmények most cáfolják ezt, Ken Karipidis, az ARPANSA szakembere szerint a bizonyítékok alapján nincs kapcsolat a készülékek és az agydaganat, illetve más feji és nyaki rákos megbetegedések között.

„Annak ellenére, hogy a mobiltelefon-használat az egekbe szökött, az agydaganatok aránya meglehetősen stabil maradt. Jó tudni, hogy a WHO szisztematikus felülvizsgálatának eredményei összhangban vannak az ilyen jellegű bizonyítékokkal, amelyek azt mutatják, hogy az agydaganatok aránya nem nőtt” – tette hozzá.

A kutató szerint fontos folytatni a vizsgálatokat, ám immár eléggé biztosak lehetünk benne, hogy nincs összefüggés.

A vezeték nélküli technológiából származó rádióhullámoknak való kitettség nem jelent veszélyt az emberi egészségre

– emelte ki. A publikációt még 2019-ben rendelte meg a WHO, ez az eddigi legátfogóbb tanulmány a témában.

A mobiltelefonok – mint minden más vezeték nélküli technológia – rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzás (rádióhullámok) továbbításával működnek, egy rögzített antennahálózaton keresztül. Karipidis hozzátette: bár a mobiltelefonokból származó sugárterhelés még mindig alacsony, sokkal magasabb, mint bármely más vezeték nélküli technológiai esetében, mivel a telefonokat a fejhez közel használják.