Fényes csík tűnt fel az égen Dél-Afrika felett

Az égi jelenséget sok szemtanú szerint hangrobbanás és a föld rezgése kísérte.

Ritka jelenségnek lehettek szemtanúi a dél-afrikai St Francis Bay közelében élők augusztus utolsó hétvégéjén, ugyanis, helyi idő szerint 8:30 és 9 óra között, fényes csík tűnt fel az égen, amely sokak szerint hangrobbanással és a föld remegésével társult. A tudományos konszenzus szerint az égen feltűnő tárgy azonban nem puszta űrszemét volt, mint azt sokan gondolták, hanem egy meteor, írja az IFLScience.

A szakértők szerint az űrkő nagyjából autóméterű lehetett, és nagy sebességgel hatolt be a Föld légkörébe.

Roger Gibson, a Wits Egyetem földtudományi professzora szerint a nagy sebesség és a légkör együttes hatására a meteor darabjaira hullott, így lehetséges az, hogy Kirkwoodban, több mint 100 kilométerre a St Francis Baytől is találtak darabokat. A hangrobbanást még a 200 kilométerre található Plettenberg-öbölnél is hallották.

Az ország mérete ellenére mindössze 51 meteoritot tartanak számon, az utolsó Dél-Afrikában történt becsapódásra pedig több mint 50 évvel ezelőtt került sor. A meteoritdarabkákat Lichtenburg város közelében találták meg, 1973-ban.

Ezek a kövek nagyon ritkák, és komoly tudományos relevanciával bírnak, ugyanis bepillantást engednek Naprendszerünk működésébe és eredetébe. Ezért rendkívül fontos a becsapódások dokumentálása, illetve a minták felkutatása, a kutatók így minden szemtanút arra kérnek, számoljon be tapasztalatairól.