Félmillió fát vágtak ki a Tesla óriásgyára miatt

Berlin mellett 3,29 millió négyzetméternyi erdő tűnt el.

Körülbelül 500 ezer fát vágtak ki a berlini Tesla-óriásgyár építési munkálatai következtében – számolt be róla a The Guardian. Az üzem létrejötte már jó ideje kelt vitákat, sőt jelentős tüntetések is szerveződtek már ellenne.

A létesítmény helyszínéről készült műholdképeken az látszik, hogy 2020 és 2023 között mintegy 3,29 millió négyzetméternyi erdő tűnt el a térségből.

A klímaaktivisták aktívan ellenzik az óriásgyár terjeszkedését: faházakba költöznek be az építési területen, egy csoport pedig márciusban felgyújtott egy villanypóznát, amivel pár napra leállították a munkálatokat. Az egyik szervezet szerint a Tesla működése ráadásul nemcsak Németország környezetét pusztítja, hanem globális károkat okoz a fémbányászattal.

Antoine Halff, a Kayrros környezetvédelmi cég vezetőelemzője ugyanakkor azt mondta, igaz, hogy a gyár miatt ki kellett vágni jó néhány fát, viszont a robbanómotoros autók leváltása elektromosra pozitív hatással lesz a környezetre. Azt is hozzátette, hogy a kivágott fák körülbelül 2800 gépjármű széndioxid kibocsátását tudták volna megkötni, ami töredéke a Tesla által egy negyedévben előállított elektromos járművek számának.

Kapcsolódó
Összecsaptak a rendőrökkel a németországi TESLA bővítése ellen tüntetők
Több embert őrizetbe vett a rendőrség, sebesültekről is beszámoltak.