Sikeres volt az európai űrszonda első hintamanővere

A szonda ezzel 100-150 kilogramm hajtóanyagot takarított meg, így tovább tarthat majd a küldetése.

Tökéletesen végrehajtotta az Európai Űrügynökség (ESA) JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) űrszondája az űrkutatás első kettős, Hold és Föld melletti elrepülését, hogy a Föld gravitációját felhasználva a Vénuszon át 2031-ben a Jupiterhez érjen – írja az MTI az űrügynökség bejelentése alapján.

A JUICE a Hold mellett elrepülve megfordult, és a Földhöz érve 6840 kilométerre közelítette meg Délkelet-Ázsiát és a Csendes-óceán térségét, miközben kameráival képeket készített, műszereivel pedig tudományos adatokat gyűjtött, jelezte Ignacio Tanco, a küldetés műveleti vezetője. Az űrszondát 2023 áprilisában indították el a Naprendszer legnagyobb óriásbolygója felé.

A 2035-ig tartó küldetés célja a Jupiter és a bolygó három nagy holdjának, az Európának, a Ganümédesznek és a Callistónak a megfigyelése.

Az űrszonda a Föld és a Vénusz közelében hajt végre összesen négy gravitációs hintamanővert, hogy takarékoskodjon hajtóanyagával. A JUICE a Jupiterhez érkezve előbb pályára áll az óriásbolygó körül, 35 alkalommal megkerüli a három jeges holdat, majd 2034 végén lefékez, és a Ganümédesz körüli pályára állva tanulmányozza annak felszínét.

A kockázatos hintamanőver a tájékoztatás szerint teljesen zökkenőmentesen zajlott, és a szonda ezzel 100-150 kilogramm hajtóanyagot takarított meg, amit arra használ majd, hogy a tervezettnél hosszabb legyen a küldetése, és jobban megközelíthesse a Ganümédeszt. Az ESA a JUICE Földhöz közeli repülésének köszönhetően az űrszonda műszereinek viselkedését is tanulmányozhatta, ami segíthet megérteni, hogyan reagálnak majd a Jupiter környezetében, tette hozzá Claire Vallat, az ESA tudósa.

Kapcsolódó
Elindult a Juice, távoli holdakat céloz meg Európa
Útnak indult a Juice, a küldetés az Európai Űrügynökség eddigi legnagyobb vállalkozása.