Magyar műholdat állít pályára a SpaceX

A WREN-1 nevű eszköz az aszálykárok mérséklésében fog szerepet játszani.

Ma este, augusztus 16-án bocsátják fel Magyarország legújabb műholdját, a WREN-1 CubeSat-ot – derül ki a C3S Kft. közleményéből.

A 20 cm × 10 cm × 34.05 cm méretű nanoműhold egy SpaceX Falcon-9 rakétán indul majd útnak, pályára állítását követően Magyarország területéről fog rendszeresen távérzékelt adatokat továbbítani. A kisműhold küldetésének célja az, hogy az egyre gyakrabban előforduló csapadékhiányos időszakokban előrejelzést adjon az aszállyal veszélyeztetett területekről, és ezzel mérsékelhetővé tegye hazánkban az aszálykárokat.

A WREN-1 (Water Resources in Efficient Networks) a talaj felső rétegének nedvességtartalmát és a növényzet fejlődését vizsgálja. A fedélzeti multispektrális képalkotó rendszer, a földfelszínt 16 x 16 méteres részletességgel, közel 10 000 négyzetkilométeres területre vonatkozóan fogja megbecsülni egy áthaladás alatt. A növényzet fejlődésének megfigyeléséhez, a látható, közeli infravörös és rövid hullámú infravörös hullámhosszban gyűjt majd adatokat. A műhold nagy előnye, hogy nemcsak azt a területet képes lefotózni, ami felett áthalad, hanem oldalra is ki tud tekinteni, amivel sűrűbben készíthet képeket egy adott területről.

A tervek szerint az eszköz alacsony Föld körüli pályán mozog majd, a talajtól 515-520 kilométerre, és napi 15 alkalommal fogja megkerülni a Földet. A 3 éves élettartamra tervezett műhold felbocsátása a kaliforniai Vandenberg Űrbázisról indul.

Kapcsolódó
Elégett a légkörben egy magyar műhold
Tegnap hajnalban véget ért a küldetése a SMOG-P miniműhold.