Rengeteg víz rejtőzhet a Mars mélyén

A kutatók az InSight leszállóegység adatait elemezve jutottak izgalmas felfedezésre.

Egy új tanulmány alapján hatalmas, rejtett óceán lehet a Mars felszíne alatt – írja a Live Science. A kutatók szerint elképzelhető, hogy a mélyben az élet is jelen van.

A NASA InSight leszállóegységének szeizmikus adatai révén észlelt víztározó óriási mennyiségű folyadékot tartalmazhat, ugyanakkor túl mélyen van ahhoz, hogy jelenlegi eszközeinkkel hozzáférjünk. A kutatók szerint a víz 11-20 kilométerrel a felszín alatt található meg kőzetrétegekbe rekedve, eléréséhez viszont olyan fúrási műveletre lenne szükség, amelyet a Földön még nem sikerült megvalósítani.

Amennyiben egy nap el tudnák érni a vízréteget, a régió ígéretes helyszín lenne az élet keresésére. „A víz szükséges az általunk ismert élethez” – emelte ki Michael Manga, a Berkeley Egyetem munkatársa és a csapat tagja.

Mint hozzátette: nem találtak bizonyítékot a marsi életre, de legalább azonosítottak egy helyet, amely elvileg képes lehet az élet fenntartására.

A kutatók egy ideje tudják, hogy a Mars felszínét kiszáradt folyók, delták és tavak tarkítják, a távoli múltban tehát nagy mennyiségű víz volt a felszínén. Nagyjából 3,5 milliárd évvel ezelőtt azonban az égitest klímája drasztikusan átalakult, feltételezhetően a mágneses tér hirtelen megszűnése, egy becsapódás vagy az ősi, mikrobiális élet tevékenységének következtében.

A szakértők ezúttal nem a felszíni, hanem a mélyben lévő vízre fókuszáltak, ehhez pedig az InSight adatait elemezték. A leszállóegység 2018 és 2022 között tanulmányozta a vörös bolygót szeizmológiai szempontból.

A kutatók az adatokat olyan matematikai modellbe táplálták, amelyet a Földön a víztartalékok és olajlelőhelyek keresésére használnak. A kéreg mélyebb rétegeit vizsgálva kiderült, hogy az valószínűleg töredezett magmás kőzetekből áll, ezek pedig rengeteg folyékony vizet tartalmazhatnak.

A felfedezés azt sugallja, hogy évmilliárdokkal ezelőtt a víz egy része nem az űrbe szökött, hanem leszivárgott a felszín alá. Ahhoz, hogy a víztartalmú réteget jobban megismerjék, további megfigyelésekre lesz szükség.

A közelmúltban egyébként a felszínen sikerült olyan nyomokra bukkanni, amelyek potenciálisan az egykori marsi életről árulkodnak. A Perseverance rover izgalmas felfedezéséről itt írtunk.