A világűrben esett szét egy kínai rakéta

Az esemény következtében nagy mennyiségű törmelék keletkezett.

A jelek alapján széteshetett az a kínai rakéta, amellyel az ázsiai ország új műholdflottájának első 18 darabját szállították az űrbe – írja az IFLScience. Kína az utóbbi időkben komoly eredményeket ért el a világűrben, az ország űrprogramja azonban nem mentes a balesetektől.

A Csianfan flotta a tervek szerint 14 ezer alacsony Föld körüli pályán keringő műholdból áll majd. A projekt Kína válasza a SpaceX Starlinkjére, a rendszer szélessávú hálózatot fog biztosítani.

A megfigyelések alapján az augusztus 6-án útnak indított Csang-cseng 6 rakéta nem sokkal az első műholdak pályára állítása után szétesett, törmelékeket alakítva ki.

A darabok a felszínen tartózkodó emberekre valószínűleg nem jelentenek veszélyt, de keletkező űrszemét potenciálisan fenyegetheti a még működő űreszközöket.

A helyzetet folyamatosan monitorozza az amerikai űrhaderő. Az adatok alapján a rakéta széthullásával több mint 300 követhető törmelék került alacsony Föld körüli pályára, közvetlen veszély nem jelentkezett.

A nagyméretű, 10 centiméteresnél nagyobb darabokat az amerikai űrfelügyeleti hálózat rutinszerűen követi. A NASA szerint a 3 milliméteres törmelékeket a földi radarok is képesek észlelni.

Az űrszemetek egyre nagyobb problémát jelentenek, hiszen károkat okozhatnak az aktív űreszközökben. A Nemzetközi Űrállomással korábban többször is kitérő manővert kellett végezni a fenyegetés miatt.

Külön aggasztó, hogy egy pályán bekövetkezett ütközés olyan láncreakciót indíthat el, amely még több űrszemét felszabadulásával járhat. A probléma megoldásán világszerte dolgoznak az űrhivatalok és űripari cégek.