Szemmozgást követő fényszórón dolgozik a Ford

Az amerikai cég már 2023 elején benyújtotta a szabadalmat, most pedig közzé is tették.

Az autók fényszóróinak fejlesztése folyamatosan zajlik, amelyben most jelentős előrelépést érhet el az egyik legismertebb amerikai gyártó, írja a MotorAuthority.

A Ford egy olyan fényszórón dolgozik, ami attól függően változtatná az irányát, hogy merrefelé néz a sofőr. A Ford még 2023 januárjában nyújtotta be szabadalmi kérelmét az Egyesült Államok illetékes hivatalához (USPTO), és néhány hete közzé is tették azt. A szabadalom egy olyan rendszert ír le, amely kormányozható fényszóróval rendelkezik, amely úgy van beállítva, hogy egy választható vetítési szög mentén fénysugárral világítsa meg az úttestet egy olyan vezérlő segítségével, amely „a vezető pillantási szögének összehasonlítására van konfigurálva”.

Napjainkban is léteznek már adaptív fényszórók, amelyek képesek elfordulni a kormányzás hatására, azonban a Ford szerint ez a képesség egyenes útszakaszokon is hasznos lehet, ahol az autó ugyan nem kanyarodik, de a vezetőnek extra világításra lehet szüksége a jármű oldalán.

Ez segíthet megvilágítani a lehetséges akadályokat, például egy sötétben sétáló gyalogost, illetve akkor is hasznos lehet, ha a jármű egy többsávos út középső vagy bal oldali sávjában halad.

A cég szerint ugyan objektumészlelő rendszerek is használhatók erre a célra, de előfordulhat, hogy bizonyos dolgokat, például kis állatokat nem tudnak azonosítani. A szem-, és fejmozgás-követő rendszerekkel pedig külön-külön az a baj a cég szerint, hogy túl érzékenyek lehetnek, A cég ezért egy kombinált megoldásban látja a megoldást.

A szabadalom biztonsági funkciókat is leír. Az egyik ilyen, hogy a világítási rendszer beépített időzítővel rendelkezik, így a fény iránya egy meghatározott idő elteltével visszatér a normál állapotba. Ezt a funkciót a vezető szükség szerint letilthatja.