Ezért veszélyes, ha PET-palackot használ kulacsként

A Tudatos Vásárlók Egyesülete elmagyarázza, hogyan érdemes kulacsot választani.

Napjainkban egyre többen használnak kulacsokat, ami olyan szempontból pozitív, hogy nem kell minden alkalommal új PET-palackos italt vásárolni, ha megszomjazunk, azonban nem árt többször átgondolni, miből iszunk – írja a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A szervezet figyelmeztetése szerint érdemes elkerülni a PET-palackok többszöri használatát. Ha többször használjuk újra az italcsomagolást, egyre nagyobb az esélye, hogy baktériumok vagy penészgombák szaporodnak el a belső falán. Különösen akkor, ha nem tisztítjuk alaposan, vagy hosszabb ideig hagyjuk benne állni az italunkat. A nem megfelelően szárított palackokban penészgombák is megtelepedhetnek, amelyek spórái allergiás reakciókat és légzőszervi problémákat idézhetnek elő.

Ha kulacs mellett döntünk, érdemes kerülni az átlátszó, plexi szerű polikarbonát műanyag kulacsokat, ezekből ugyanis kijuthatnak a hormonrendszer működését már kis mennyiségben is negatívan befolyásoló biszfenolok, különösen forró vagy savas folyadék hatására. Az alumínium kulacsokból is biszfenol-A (BPA) szivároghat ki, ha epoxigyanta bevonatú.

A polipropilén bár biztonságos műanyag, de viszonylag hamar elkezd kopni és így mikroműanyag kerülhet az italunkba, ezért ha látjuk, hogy kopott, ne használjuk többet ivásra.

Dénes Júlia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének vegyész szakembere szerint a bevonat nélküli, élelmiszer csomagolásra alkalmas rozsdamentes acél kulacsok a legbiztonságosabbak, mivel ezekből nem szabadna vegyi anyagnak az italba jutnia.

Esetükben fontos, hogy kerüljük benne a savas italok, például a citromos tea tárolását, mert ezek fémek kioldódását okozhatják. Emellett a rozsdamentes acél kulacsok nikkelt tartalmazhatnak, ami az arra érzékeny embereknél allergiás reakciót válthat ki. Figyeljünk arra is, hogy ne legyen műanyag vagy egyéb bevonat a palack belsejében

– tette hozzá.

A savas közeget egyedül az üvegcsomagolás bírja jól. Ezért a többször használatos italcsomagolásra a műanyagoknál eggyel biztonságosabb alternatívát jelentenek a hagyományos anyagból, így a rozsdamentes acélból és üvegből készült termékek.

Kapcsolódó
Évtizedek óta ugyanazokkal az anyagokkal mérgeznek minket
Napjainkban a tudományos diskurzus a mikroműanyagok körül forog, ez azonban nem azt jelenti hogy sikerült megoldani a régi problémákat. A biszfenolok márpedig a mai napig velünk vannak, és mérgeznek minket.