Hulladékból nyerne ki aranyat a brit pénzverde

A pénzverde állítja, újfajta eljárásukkal évente több száz kilogramm aranyat lehetne kinyerni.

A brit királyi pénzverde megnyitott egy gyárat Walesben, ahol a tervek szerint évente mintegy 4000 tonna elektronikai hulladékból, például telefonokból, laptopokból és tévékből nyernének ki nemesfémeket, legfőképp aranyat – írja a Guardian.

Első hallásra a projekt akár úgy is tűnhetne, mintha egy rendkívül magasztos célt, az újrahasznosítást szolgálná, és bár ez részben igaz, a Royal Mint célja, hogy „fenntarthatóbb nemesfémforrást” találjon az érmegyártó luxus ékszercsaládja számára. A pénzverde becslése szerint nagyjából 600 mobiltelefon kell ahhoz, hogy egy gyűrűnyi aranyat összeszedjenek. Jelezték: az így kinyert aranyat később emlékérmékhez is felhasználhatják.

A több mint 1100 éve érméket előállító brit királyi pénzverde azt állítja, hogy az eljárással évente több száz kilogramm aranyat lehetne kinyerni.

Az arany kinyerése két lépésben történik. A pénzverde egy speciális üzemben dolgozza fel a nyomtatott áramköröket, ahol szétválogatják az alkatrészeket és a fémeket. Az aranyat tartalmazó darabokat ezután a dél-walesi gyárba küldik. A llantrisanti gyár egy mosógéphez hasonló forgódobot használ ahhoz, hogy egy speciális savkeverékkel négy perc alatt feloldja a nemesfémeket.