Hamarosan jön az év egyik legszebb csillaghullása

A Perseidák már most is megfigyelhetőek, hamarosan pedig elérkezik a még látványosabb maximumuk.

Augusztus 12-én, hétfőn éri el maximumát az év egyik legszebb meteorhullása – írja a Live Science. A Perseidák csúcsa alatt óránként akár 50-75 meteor is feltűnhet az égbolton, igaz, ezeknek csak töredékét pillanthatjuk meg.

Hazánk területéről a maximum időpontját és a hold mozgását is figyelembe véve augusztus 12-én éjjel 11 után, illetve másnap szürkület előtt érdemes a leginkább kémlelni az eget, igaz, már a hétvégén, illetve a maximum után is láthatjuk a meteorokat.

A Perseidák látszólag a Perseus csillagkép felől érkeznek, de valójában a Swift-Tuttle üstökösből erednek. Ahogy az objektum halad, apró darabkák válnak le róla, amikor pedig a Föld találkozik a törmeléksávval, a légkörbe belépő szemcsék fényjelenségeket alakítanak ki.

A Perseidák minden év júliusában felbukkannak, és augusztus végéig vagy szeptember elejéig láthatóak maradnak. Igen szép csillaghullásról van szó, amelyet nem csak a maximum alatt ajánlott megcsodálni.

A meteorok láthatósága nagyban függ a holdciklustól, az időjárástól, valamint a fényszennyezéstől. A zavartalan észleléshez érdemes olyan napot választani, amikor sötét és tiszta az égbolt, elvonulni a mesterséges fényforrásoktól, majd türelmesen várni, amíg szemünk alkalmazkodik a sötéthez. A hullócsillagok az égbolt bármely részén felbukkanhatnak, megfigyelésükhöz nem szükséges távcső.