A Holdra menekítenék a földi életet

Az égitesten egy olyan létesítményt hoznának létre, ahol számos faj sejtjeit és DNS-ét őriznék, hogy azokat klónozni lehessen kihalásuk esetén.

A Holdon őriznék meg a tudósok a földi életet – írja a The Guardian. Ehhez egy olyan létesítményt hoznának létre az égitesten, amelyben bolygónk legfontosabb és legveszélyeztetettebb élőlényeinek mintáit tárolnák, hogy azok egy globális katasztrófa esetén se sérülhessenek.

Ez az elképzelés nem teljesen újkeletű, sőt a Földön már létezik is ehhez hasonló: az északi sarkkör egy kietlen pontján található a Spitzbergák Nemzetközi Magbunker, ahol élelmiszernövények magjait őrzik. A Holdra elképzelt létesítményben viszont más növények, és akár állatok sejtjeit, illetve DNS-ét is tárolhatnák, hogy azokat aztán kihalásuk esetén klónozhassák.

A magbunkerral szemben óriási előnye lenne, hogy semmilyen időjárási jelenség nem veszélyeztetné a benne tárolt mintákat, ráadásul a Hold hideg környezete lehetővé teszi, hogy emberi beavatkozás, vagy energiaforrás nélkül is lefagyasztva maradjanak egész évben.

Martin Zwick / REDA&CO / Universal Images Group via Getty Images

Egy ilyen épület létrehozása azonban rengeteg időt és erőforrást igényelne, így még évtizedekig is eltarthat, mire az elképzelés megvalósul. Sok szakértő pedig úgy gondolja, felesleges lenne ennyi pénzt fecsérelni egy ilyen létesítménybe, amikor azt a földi ökoszisztéma megóvására is fordíthatnánk.

Kapcsolódó
Több égitesten élő fajjá válhat az emberiség
Az új, Amerika és Kína között kibontakozott űrverseny egyik legfőbb célja, hogy ki veti meg előbb a lábát a Holdon.