Napokba telhet, mire minden helyreáll az informatikai káosz után

Érkezik a megoldás a globálisan jelentkező problémára.

Július 19-én reggel világszerte több bank, légitársaság és médiacég rendszerei álltak le egy windowsos számítógépeket sújtó hiba miatt. Voltak olyan tévécsatornák (ABC, Sky News), amik nem tudtak adást sugározni, de nem működött rendesen a brit háziorvosi szolgálat foglalási rendszere sem, az USA-ban több helyen a 911-es segélyhívó vonalak váltak elérhetetlenné, boltokban pedig a kasszák adták be a kulcsot.

A probléma a magyarokat is érinti, hiszen a ferihegyi repülőtéren is felütötte fejét a rendszerhiba.

Eleinte úgy tűnt, hogy a Microsoftnál lehet a hiba, ezt követően viszont kiderült, hogy a CrowdStrike nevű kiberbiztonsági cégnél történt a baj. Egyik szoftverükhöz kiadtak ugyanis egy hibás frissítést, amely több ezer windowsos PC-t és szervert bénított meg. A szakemberek hiába realizálták gyorsan a hibát, és hívták vissza a problémás frissítést, a már érintett gépek a jelek szerint ezután sem álltak helyre.

Most a Microsoft is megszólalt a világszerte zavarokat okozó informatikai hiba kapcsán – írja az ABC. A technológiai óriáscég azt mondta:

Jön a megoldás.

Ezt ígéri George Kurtz, a CrowdStrike ügyvezetője is, aki azt nyilatkozta, aktívan dolgoznak azon, hogy minden ügyfelük számítógépét helyreállítsák.

Az ABC-nek nyilatkozó Ajay Unni, a StickmanCybe kiberbiztonsági cég ügyvezetője ugyanakkor arról beszélt, akár napokba is telhet, mire teljesen elhárítják a problémát.

Kapcsolódó
Világszerte káoszt okoz egy informatikai hiba, a magyarokat is érinti
A meghibásodás világszerte számos országban felütötte a fejét, a magyarokat is érintheti.