Vannak jelei, ha már az elektronikai eszközök sem bírják a meleget

A hetek óta tartó, szűnni nem akaró hőség a szervezetünk mellett az elektronikai eszközeinkre, így a mobiljainkra és a háztartási gépeinkre is hatással van. Szakértővel néztük meg, mik a meghibásodás előjelei, és mit tehetünk a kütyüink védelme érdekében.

Példátlan hőhullám söpör végig Magyarországon és Európán az elmúlt hetekben, amely nemcsak az áram- és vízhálózat fokozott terhelését, illetve a szervezetünk nagyobb igénybevételét okozza, de az elektronikai eszközeinkre és bizonyos háztartási gépeinkre is komoly hatással lehet. A mostanában tapasztalható 40 Celsius-fok körüli, vagy akár efölötti hőmérséklet, illetve a klimatizálatlan otthonokban tomboló 30 fok körüli meleg ugyanis finoman szólva sem ideális, még a modern elektronikai eszközöknek sem.

Amellett, hogy a túlzott meleg befolyásolja a készülékek teljesítményét, a nagyobb hőmérséklet az áramfogyasztást is növelheti, sőt a készülékek gyorsabb kopásához vezethet. Ez egyaránt igaz az akkumulátoros kütyükre, így a mobilokra, és a laptopokra, mint a motoros háztartási eszközökre, mint például a hűtőszekrényekre és a klímákra. Cikkünkben arra próbálunk választ adni szakértő segítségével, hogyan tudjuk megelőzni a készülékeink meghibásodását ebben a ritka melegben, illetve, hogy milyen jelekre érdemes felkapni a fejünket, még mielőtt megtörténne a baj.

Erre figyeljünk a mobilunknál

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a mobiloknak sem a túl meleg, sem pedig a túl hideg nem tesz jót. Évekkel ezelőtt rengeteg hír volt arról, hogy az okosmobilok megadják magukat a mínuszokban – ezt a hibát ugyan sikerült nagyrészt kiküszöbölni, az extrém szélsőségekre továbbra sem reagálnak jól a kütyük, legyen az bármilyen márkájú. A mobilok biztonságos üzemi hőmérséklete 0 és 35 fok között van, így ha ennél melegebbet tapasztalunk, érdemes megtenni mindent, hogy lejjebb faragjuk ezt.

Ennek azonban nem az a módja, hogy pár percre bedobjuk a hűtőbe, vagy a mélyhűtőbe, hanem hogy a felhasználás módján változtatunk.

Nagy melegben, főleg nyílt téren érdemes elkerülni a nagy teljesítményű mobiljátékok nyúzását, valamint a streaming- és videós tartalmak fogyasztását is. A töltés és a vezeték nélküli töltés szintén melegíti a mobilt, így ezt is kerüljük nyílt, napos területen. Ugyanígy problémás lehet a GPS-navigáció sokáig tartó használata, valamint a WiFi-n és mobilhálózaton keresztül történő nagyméretű fájlátvitel is felforrósíthatja a mobilunkat.

Bár sokaknak meglepő lehet, az árnyékosabb erdős részeken is felmelegedhet a telefon, ugyanis ekkor a fák leárnyékolják a vételt, a telefon pedig minden irányból próbál jelforrást találni. A legjobb megoldás ilyen esetben a Gizmodo szerint, ha néhány percre repülőgép üzemmódba helyezzük a készüléket, ezzel ugyanis nagyban csökkenthetjük annak leterheltségét. Nagy melegben a tokot is érdemes levenni a készülékről, ugyanis ez alá is be tud szorulni a meleg.

A Time arra is felhívta a figyelmet, hogy a testhő emelkedése szintén kihathat a mobilunk hőmérsékletére, így a zsebünkből is érdemes eltávolítani a készüléket.

Mohos Márton / 24.hu

Bár egyre kevesebb olyan eset fordul elő, mint a korábbi Samsung Galaxy Note 7 esetében, vagyis hogy a készülék akkumulátora spontán lángra kap, ennek ellenére is érdemes kerülni a zsebben tárolást, főleg nagy melegben, a balesetek megelőzése végett.

Bár alapvetésnek tűnik, a babák és a kutyák mellett a mobilokat sem érdemes a kocsiban hagyni a tikkasztó hőségben, ugyanis itt alaposan felforrósodhatnak a kütyük, ami szélsőséges esetben tüzet is okozhat. Végül pedig arra is érdemes ügyelni, hogy ha lehet, szellőztetett, hűvösebb szobában töltsük a készüléket, és ne hagyja hogy bármilyen puha anyag, például párna, vagy takaró kerüljön a mobil fölé, ez ugyanis megnehezíti a hatékony hőeloszlást.

Ezért lehet hangosabb a hűtője

Nyári hőségben a háztartási gépeknek is nehezebb dolguk van, különösen a hűtőknek, hogy fenntartsák a 3 Celsius-fokos ideális belső hőmérsékletet. Ez a fajta többletterhelés tehát jelentősen növelheti az energiafogyasztást és a készülék kopását. Érdemes arra is odafigyelni, hogy a készülékek között komoly eltérések lehetnek hőtolerancia terén, ezért minden hűtőszekrény gyártáskor kap egy klímaosztály besorolást, ami azt jelöl hogy mely hőmérsékleti tartományban működik optimálisan. Ezeket érdemes megkeresni a táblán:

Annak érdekében, hogy megelőzzük a bajt, fontos, hogy a hűtő ne legyen közvetlen napsugárzásnak kitéve, és legyen elegendő szellőzés körülötte, így a hűtő hátulja és oldala körül elegendő helyet kell hagyni a levegő áramlásához, mondta lapunknak Szabó Roland, az Onlinemarkaboltok.hu kereskedelmi igazgatója.

Lino Mirgeler / picture alliance / Getty Images

A szakértő szerint ahhoz, hogy csökkentsük a rizikófaktorok számát, kerüljük az ajtó gyakori nyitását és zárását, így ugyanis minimalizálhatjuk a hűvös levegő elvesztését. Emellett arra is ügyeljünk, hogy ne töltsük túl a hűtőt élelmiszerekkel, ez ugyanis a közhidelemmel ellentétben nemhogy segíti, még gátolja is a megfelelő hűtést és légáramlást. Végül pedig érdemes időközönként megtisztítani a hűtő kondenzátorát és szellőzőnyílásait, hogy elkerüljük a túlmelegedést és biztosítsuk a hatékony működést.

A szakértő szerint a problémára utaló jelekre is érdemes fokozott figyelmet fordítani. Ilyen például az, ha a normálisnál hangosabb a kompresszor, ez ugyanis a ventilátor vagy egyéb alkatrészek meghibásodásának jele lehet.

Természetesen az is aggodalomra adhat okot, ha a hűtő nem tartja megfelelően a hőmérsékletet, vagy az ételek gyorsan romlanak, esetleg kellemetlen szagok jelentkeznek a ládában. Ez utóbbi szivárgó hűtőközegre vagy nem megfelelő tisztításra utalhat. Amennyiben a hűtő folyamatosan be- és kikapcsol, már komolyabb a baj, az ugyanis a kompresszor problémájának jelzése lehet. Végül a fagyasztó jegesedésére is érdemes néha ránézni, ugyanis a túlzottan felhalmozódó jég hőmérséklet-szabályozási problémára utalhat.

Okosan klimatizáljunk

Magyarország klímafelszereltség terén a világátlag alatt van, ugyanis a 2022-es népszámlálás adatai szerint hazánkban a lakások mindössze 27,6 százalékában van légkondicionáló berendezés. Emellett a nyílászárók minősége és az otthon szigetelése is hozzáadhat a beltéren uralkodó hőséghez, ami nem egy lakásban vagy házban akár 30 fokos meleget is jelenthet napjainkban. Azok viszont, akik rendelkeznek ilyen berendezéssel, szintén jobban teszik ha felelősen használják a klímát, ellenkező esetben ugyanis jelentős teljesítménycsökkenéssel, vagy megnövekedett áramszámlával is szembenézhetnek.

Mint a legtöbb berendezésnél, a klímák esetében is többletterhelést jelentenek a forró nyári napok, habár a legtöbb modern klíma képes akár +43 Celsius-fokos külső hőmérséklet mellett is képes hűteni. Ehhez azonban érdemes szem előtt tartani a gyártói instrukciókat, például hogy ne állítsa túl alacsonyra a klíma hőfokát, mert ez nemcsak növeli az energiafogyasztást, de a berendezés élettartamát is csökkenti.

Ideális esetben a beltéri hőmérsékletet 5-8 Celsius-fokkal érdemes lehűteni a külső hőmérséklethez képest.

Mohos Márton / 24.hu

Ez magán az eszközön túl a szervezetünknek is kedvez, ha például ki kell lépni a klimatizált helyiségből. Hűtés előtt továbbá érdemes kiszellőztetni a helyiséget, amennyiben azt a külső hőfok lehetővé teszi, majd bezárni az ablakokat, illetve sötétítőfüggönyöket és redőnyöket használni a nap melegének kizárására. Érdemes továbbá kihasználni az időzítő funkciót és az energiatakarékos módokat, hogy csökkentse az energiafogyasztást és növelje a klíma hatékonyságát. Arról sem érdemes elfeledkezni, hogy rendszeresen tisztítsa a klíma szűrőit és a kültéri egységet, évente egyszer pedig szakértő végezze el a szükséges karbantartást.

Ahogy a hűtők esetében, úgy a klímánál is vannak árulkodó jelek a diszfunkcionalitásról. Amennyiben a klíma nem képes megfelelően lehűteni vagy felfűteni a helyiséget, az hűtőközeg hiányra vagy kompresszor problémára utalhat. Szintén érdemes kiemelt figyelmet fordítani a zúgásra, kattogásra vagy sípolásra is, ahogy a penész vagy égett szagra is – ez utóbbi szennyezett szűrőkre vagy elektromos problémákra utalhat, amit szintén ki kell vizsgáltatni.

A leginkább szembetűnő probléma talán a víz csepegése lehet a beltéri egységből.

Ez eldugult kondenzvíz-elvezetés problémát jelezhet, aminek oka gyakran az, hogy a pókok, és a darazsak szeretnek beköltözni a kondenzvíz elvezető csövébe, ami duguláshoz vezethet és nem jut ki a szabadba a távozó víz. Amennyiben a klíma folyamatosan rövid ciklusokban kapcsol be és ki, az hőmérséklet-érzékelési vagy kompresszor problémát jelezhet a szakértő szerint. Végül pedig arra is érdemes figyelni, ha a klíma lassan vagy egyáltalán nem reagál a távvezérlő parancsaira, ez ugyanis elektromos vagy vezérlési hibát jelezhet a lapunknak megszólaló szakértő szerint.

Kapcsolódó
Mutatjuk, hogyan élhető túl a hőség vízmérgezés nélkül
Miért visel meg ennyire a meleg, milyen károkat okoz a szervezetünkben és hogyan próbáljuk a lehetőségekhez képest túlélni? Akár szó szerint is.