Széteshet a várva várt üstökös

Korábbi számítások alapján az üstökös hosszabb időre szabad szemmel is láthatóvá válhat.

Egy új tanulmány alapján még azelőtt széteshet az év egyik leginkább várt üstököse, hogy elég közel kerülne bolygónkhoz – írja a Live Science. A korábbi számítások azt mutatták, hogy az objektum szabad szemmel is érzékelhetővé válik majd, ahogy 2024-ben megközelíti bolygónkat.

A legújabb megfigyelések már arra utalnak, hogy C/2023 A3, azaz Tsuchinshan-ATLAS üstökös elkezdett szétdarabolódni.

Az égitest a következő hetekben vagy hónapokban széteshet, igaz, egyes kutatók vitatják az eredményeket.

Az objektumot 2023 januárjában észlelték egy kínai obszervatóriumból, később a NASA is megerősítette a felfedezést. Az üstökös pályája azt sugallja, hogy első alkalommal közelítheti meg a Naprendszer belsejét, az áthaladás után pedig kilökődhet, csillagközi objektummá válva.

A C/2023 A3 várhatóan szeptember 27-én éri el a Naphoz legközelebbi pontját, azaz a perihéliumot, és október 13-án lehet a legközelebb hozzánk. Ekkor nagyjából 71 millió kilométerre lesz, a korábbi számítások alapján akár hetekig is szabad szemmel láthatjuk majd.

Zdenek Sekanina, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa friss publikációjában most azt állítja, az égitest még a perihélium elérése előtt elpusztulhat. A szakértő úgy véli, hogy az üstökös a fragmentáció előrehaladott fázisába lépett.

A jelenség nem ritka, több üstökössel is történt már hasonló. A közelmúltban két objektumnál, a Nishimura és a 12P/Pons Brooks üstökösnél is erre számítottak, de az égitestek végül átvészelték a Nap megközelítését.

Sekanina szerint több adat is a C/2023 A3 elkerülhetetlen végére utal. Az objektum nem fényesedett ki teljesen csillagunkhoz közeledve, ami azt jelzi, hogy magja nem teljesen ép. Csóvája ráadásul a szükségesnél sokkal vékonyabb, és nem gravitációs gyorsulást tapasztal, ami mind a közelgő szétesés jele lehet.

A kutató megfigyeléseivel viszont nem mindenki ért egyet. Nick James, a Brit Csillagászati Egyesület munkatársa szerint az adatokból nem egy széthulló üstökös képe rajzolódik ki, és nem bölcs az előrejelzésben az „elkerülhetetlen” szó használata.