Így derítheti ki, hogy feltörték-e a Facebook és Gmail fiókjait

A népszerű közösségi oldalakon igencsak el van rejtve a biztonsági funkciók, márpedig nem árt őket használni.

Egyre több csaló veszi célba a hétköznapi embereket azzal a céllal, hogy ellopják a kártyaadataikat, esetleg bejussanak a levelezésükbe, ahol olyan információkat szerezhetnek meg róluk, ami akár a lekövetésükhöz is hozzásegítheti őket. A különböző szolgáltatások azonban egyre felkészültebbek, és jelzik a visszaéléseket. A TechCrunch összegyűjtötte, hogyan állapíthatja meg, ha feltörték valamelyik online fiókját.

Ha a Gmailjét félti, a levelek között pörgessen le, mígnem az első oldalon megjelenik a Legutóbbi fióktevékenység felirat a jobb alsó sarokban a számítógépén. Emellett talál egy időjelzőt és egy Részletek opciót. Ez utóbbit lekoppintva megtekinthet minden olyan felhasználási helyet, ahol a Google-fiókja aktív.

Ha valami nem ismerős, kattintson a Biztonsági ellenőrzés lehetőségre, ahol eltávolíthatja a fiókját az eszközről, az Ismeretlen tevékenységet lát? pontot lenyomva pedig megváltoztathatja a jelszavát.

A Facebook és az Instagram esetében is le tudjuk követni, kinek van hozzáférése. Hogy ezt átlássa, menjen a Meta Fiókközpontba, ahol a Jelszó és biztonság beállítást lekoppintva a Bejelentkezett helyek fül alatt az Instagram és a Facebook fiókáról külön-külön meg tudja nézni, hány és milyen eszközön van elmentve.

Itt mindegyiket egyesével törölni tudja, ha viszont további biztosítékokat szeretne alkalmazni az Instagram és Facebook-fiókjai védelméért, arra is van mód.

Amennyiben az Advanced Protection be van kapcsolva, kétfaktoros hitelesítést hajt végre minden bejelentkezés után a rendszer, és minden biztonsági frissítés automatikusan alkalmazásra kerül. A Belépési figyelmeztetések menüpont alatt pedig e-mailes értesítőt is kérhetünk, ha a rendszer gyanús tevékenységet észlelne.

Kapcsolódó
Itt a megoldás, ha a Facebook és a Messenger folyton PIN-kódot kér
Így állítható be a PIN-kód, amit mostanában állandóan kér a Facebook.