Az űrben hibásodott meg a SpaceX rakétája

A Falcon 9 műholdakat szállított, amikor a meghibásodás történt.

Július 11-én ritka hibát tapasztalt a SpaceX egyik Falcon 9 rakétája – írja a Space.com. A Kaliforniából felbocsátott űreszközzel a SpaceX Starlink műholdflottájának újabb darabjait szállították, a rakéta eleinte jól teljesített, mintegy 8 perccel az indítás után az első fokozat sikeresen visszatért egy drónhajóra.

Elon Musk vezérigazgató szerint azonban a felső fokozattal – amelyen 20 műhold utazott – probléma adódott.

Ahogy az eszköz újraindította hajtóművét, és megpróbált magasabbra emelkedni, a rakéta hirtelen szétesett.

A csapat megkezdte az adatok kivizsgálását. A hiba miatt a műholdak a tervezettnél alacsonyabb pályára kerültek, eddig öttel sikerült csak felvenni a kapcsolatot. A szakértők a műholdak ionhajtóművével szeretnék feljebb terelni őket, Musk a tervvel kapcsolatban szkeptikus.

Az indítást megelőző élő felvételen egyébként fehér jégréteg volt látható az fokozat hajtóműve körül. Ez hajtóanyag-szivárgásra utalhat.

A Falcon 9 napjainkban messze a legsikeresebb rakéta, csak idén 69 felbocsátásban vett részt. A rendszer rendkívül megbízható, missziói során mindössze egyetlen repülés közben teljes meghibásodást szenvedett el, azt is kilenc éve, 2015-ben.

A rakétával nemcsak rakományokat, hanem embereket is szállítanak, eddig 13 alkalommal vitt asztronautákat a világűrbe. Egyelőre nem világos, hogy a csütörtöki incidens milyen hatással lesz a Falcon 9-re, illetve hogy pontosan mi történt.