Akár 55 milliót is adhat a Google egyetlen hiba felfedezéséért

Ötszörösére emelte a Google a biztonsági rések találatáért járó jutalmat.

A nagy technológiai cégek régóta komoly összegeket áldoznak a hibák, biztonsági rések felderítésére, ebben pedig nemcsak munkavállalóikra, hanem lelkes szabadúszó programozókra is számítanak. Az úgynevezett bug bounty programok lényege, hogy ha a szakembereknek sikerül feltörni a rendszerüket, nem büntetik őket, sőt, busás összegeket fizetnek egy-egy találatért.

Néhány éve épp egy magyar kutató kapott 28 millió forintos jutalmat a Google-től, amiért egy, az androidos mobilok feloldó kódjával kapcsolatos kiskapura hívta fel a cég figyelmét. A Google nemrégiben felülvizsgálta a Vulnerability Reward Programját, és úgy döntöttek, ötszörösére növelik az elérhető jutalmak összegét, írja a Bleeping Computer.

A maximum kifizetés mértéke így 151 515 dollárra, vagyis körülbelül 55 millió forintra emelkedett egyetlen hiba felfedezéséért.

A vállalat elmondása szerint mivel a rendszereik az évek során egyre biztonságosabbak lettek, realizálták, hogy sokkal több időbe telik a hibák felkutatása. Ezt szem előtt tartva döntöttek a drasztikus mértékű emelés mellet.

A Google tájékoztatása szerint a Vulnerability Reward Program 2010-es indulása óta a biztonsági szakemberek több mint 15 ezer sérülékenységet tártak fel, melyekért összesen nagyjából 50 millió dollárt fizetett a cég. Ez a jelenlegi árfolyamon számítva több mint 18 milliárd forintot jelent.

Kapcsolódó
28 millió forintot fizetett a Google egy magyar fejlesztőnek
Súlyos hibát talált az Android-rendszerben.