Vigyázzon, rengeteg nyári eseményre kínálnak hamis jegyeket

A Ticket Heistnak nevezett kampány nem a bankkártyaadatokra, szimplán a pénzünkre utazik.

Több mint 700 internetes domaint használnak a netes csalók arra, hogy hamis jegyeket kínáljanak a hamarosan kezdődő párizsi olimpiára – írja a Bleeping Computer.

A kampányt elemző kutatók szerint a domainek egy részét 2022-ben hozták létre, és a rosszindulatú szereplők pedig azóta átlagosan 20 újat regisztrálnak havonta. A megfigyelések szerint a fő célpontok az orosz nyelvet beszélő állampolgárok, révén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése nyomán az orosz és fehérorosz sportolók nem képviselhetik hivatalosan a hazájukat a világeseményen.

A listában olyan megtévesztésra alkalmas domainek szerepelnek, mint a ticket-paris24.com és a tickets-paris24.com.

A weblapok megjelenése is hitelesség látszatát kelti, csupán kisebb tartalmi és nyelvi eltérések vannak a hiteles oldalakhoz képest. Árban azonban hatalmas eltérések látszanak: míg hivatalos úton 100 euróért már lehet jegyet kapni, a csaló weboldalakon ugyanazon jegyek és helyszínek ára minimum 300 euró volt, de volt olyan is, ahol meghaladta az 1000 eurót.

A kutatók letesztelték, mi történik jegyvásárláskor. Eszerint minden tranzakció a Stripe fizetésfeldolgozó platformon keresztül történik, és a pénzt csak akkor utalják át, ha a kártyán elegendő fedezet van. Ez azt jelenti, hogy az üzemeltető célja nem a hitelkártyaadatok gyűjtésére specializálódott, hanem szimplán a pénzszerzés a céljuk. Érdekesség, hogy a nyomozás során azt találták, minden oldal egyetlen IP-címhez köthető.

A Ticket Heistnak nevezett hálózat nem csak az olimpiára árul kamu jegyeket.

Volt olyan, aki az Európa-bajnokságra próbált jegyhez jutni, sikertelenül, emellett koncertekre is árultak hamis jegyeket. A hálózatot a jelentések szerint egyelőre nem tudták lekapcsolni, így érdemes vigyázni.

Kapcsolódó
Egyre több olyan átverés terjed, ami ellen szinte lehetetlen védekezni
A mesterséges intelligencia nemcsak hasznos, de veszélyes képességekkel is bír. Összegyűjtöttük, melyek a legveszélyesebb átverések.