Rákpusztító nanorobotokat hoztak létre

Az eszközök fegyvere kizárólag a tumorok mikrokörnyezetében aktiválódik, ezzel megóvva az egészséges sejteket.

Rákpusztító nanorobotokat hoztak létre a Karolinska Intézet tudósai – derül ki a svéd orvosi egyetem közleményéből. A találmányról szóló tanulmányból az is kiderül, hogy az eszközök fegyvere kizárólag a tumorok mikrokörnyezetében aktiválódik, ezzel megóvva az egészséges sejteket.

A kutatócsoport tagjai korábban olyan peptidekből álló szerkezeteket alkottak, amelyek úgynevezett halálreceptorokat helyeznek a sejtekre, elpusztítva azokat. A peptidszerkezet így egy halálos fegyvernek számít, amelyet ha egy gyógyszeren keresztül juttatnák az ember szervezetébe, akkor válogatás nélkül kezdené pusztítani a sejtjeinket.

Ezt kerülik el a szakértők azzal, hogy a szerkezetet egy nanorobot belsejébe rejtették, amely csak a tumorok savas mikrokörnyezetében aktiválja a fegyvert. A kutatók szerint ezzel sikerült létrehozniuk egy olyan eszközt, ami célzottan képes megölni a rákos sejteket.

A robotokat már ki is próbálták olyan egereken, amelyek szervezetében mellráktumorok voltak. A kezelt állatoknál 70 százalékkal kevésbé növekedett a tumor, mint azoknál, akiknél nem alkalmazták a szerkezetet.

Mielőtt azonban embereknél is bevethetők lennének, több kísérletet kell elvégezni a nanorobotokkal, valamint részletesen fel kell tárniuk, hogy milyen mellékhatásaik lehetnek a rákkal küzdő pácienseknél.

Kapcsolódó
Megtalálták a daganatok időzített bombáját
A kutatók olyan módszert dolgoztak ki, amellyel a tumorokhoz kapcsolódó vérerek sejtjeit vehetik célba.