Azonnal törölje ezeket a veszélyes alkalmazásokat

A személyes adatainkra jelent kiemelten nagy veszélyt a 13 program.

A McAfee kiberbiztonsági szakértői 13 rosszindulatú alkalmazást azonosítottak a Google Play Áruházban, amelyek komoly adatvédelmi és biztonsági kockázatot jelenthetnek az Android-felhasználók számára, írja a GizChina.

A kártékony programokat hasznos eszközöknek, illetve segédprogramoknak álcázzák: van köztük kalória-, lépésszámláló, valamint logókészítő app is, de a legnagyobb számban a horoszkóp alkalmazások képviseltetik magukat. Az appok súlyos veszélyt jelentenek az adatainkra, mivel számos jogosultságot kérnek a felhasználótól.

Valójában azonban a háttérben kapcsolatot építenek ki a támadó szerverével, így az alkalmazások által hozzáfért adatokat a támadók is látják, és el is lophatják.

A Google bár időközben törölte az érintett az alkalmazásokat, akinek még ott van a mobilján, az nem nyugodhat meg teljesen, ugyanis a háttérben az összegyűjtött adatokat elküldik a támadó szervereire. Az alábbi alkalmazásoknak érdemes a körmére nézni:

Habár a Play Áruházból többnyire biztonságosabb alkalmazásokat letölteni, mint más, ismeretlen forrásból, sajnos ez sem jelent 100 százalékos védelmet. Érdemes körültekintőnek lenni, és csak megbízható, ismert fejlesztőktől beszerezni az appokat.