Letölthető az alkalmazás, ami 2025-től kiváltja az okmányokat

A Digitális Állampolgár app már letölthető, és szeptembertől lehet aktiválni.

A Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ) az Európai Parlament és az Európai Tanács már életbe lépett rendeletével összhangban elérhetővé tette a Digitális Állampolgár applikációt, amelynek célja, hogy hatékonyabbá tegye az elektronikus ügyintézést az állampolgárok számára, hosszútávon pedig kiváltsa a fizikai iratokat.

Az androidos és iOS-alapú mobilokra letölthető alkalmazást szeptembertől lehet aktiválni, a regisztrációt viszont már most is el lehet végezni.

Ehhez nincs más dolguk, mint hogy egy kormányablakban igazoljuk a személyazonosságunkat, majd az alkalmazásban megadjuk az ügyintézőtől kapott egyszer használatos kódot, írja a Rakéta.

A DMÜ oldalán található tájékoztató szerint az alkalmazást több lépcsőben fogják fejleszteni, így a szeptemberi induláskor még csak korlátozott funkcionalitással fog bírni. Ezek a következők:

Az appot a Google Play Áruház adatai szerint már több mint tízezren töltötték le. A tervek szerint a Digitális Állampolgár alkalmazás a jövőben ennél jóval szélesebb funkcionalitással bír majd, 2025 második felétől például az állami weboldalak mellett már bankok, közműszolgáltatók és egyéb szolgáltatók weboldalaira is bejelentkezhetünk a segítségével.

Jövő év végére pedig már teljesen kiválthatjuk vele a fizikai okmányainkat és a gépjárművünk adásvételi folyamatát is online végezhetjük el az appal. 2026-ra várhatóan minden közigazgatási ügyet el lehet majd intézni az alkalmazásban.

Kapcsolódó
Készül az alkalmazás, ami nyugdíjba küldheti az igazolványainkat
Pár év múlva már semmilyen dokumentumot sem kell magunknál tartani.