60 évvel a kiképzése után jutott el az űrbe

A most 90 éves Ed Dwightot 61 évvel ezelőtt választották ki űrhajóskiképzésre.

Ed Dwightot 61 évvel ezelőtt választották ki arra, hogy potenciálisan az első fekete űrhajós legyen, végül azonban nem került be az aktív asztronauták közé. A közelmúltban a Blue Origin magáncég eszközével juthatott el a világűr határához, egyből rekordot állítva fel – írja a The Guardian.

Jeff Bezos cégének NS-25-ös küldetése helyi idő szerint május 26-án, délelőtt indult Texasból, ez volt a Blue Origin első emberes missziója 2022 óta. A fedélzeten ezúttal hatan tartózkodtak, köztük Dwight, az amerikai légierő nyugalmazott kapitánya.

A 90 éves asztronauta jelenleg a legidősebb ember, aki elért a világűr pereméhez.

A korábbi csúcstartó William Shatner színész volt, aki 2021-ben jutott el az űr határáig egy másik Blue Origin-járaton. A Föld körüli pályán utazás korrekordját John Glenn tartja, aki 1998-ban, 77 évesen tartózkodott a Discovery fedélzetén.

Dwightot 1961-ben John F. Kennedy elnök választotta ki kiképzésre, de végül nem került be a NASA alakulatába. A korábbi űrhajósjelölt 1966-tól vállalkozóként dolgozott, majd a szobrászat felé fordult, élete során több emlékművet is készített jelentős afroamerikai személyekről.

Dwight mostani útját a Space for Humanity nonprofit szervezet szponzorálta. A Blue Origin a mintegy 100 kilométer magasan lévő Kármán-vonalon túlra viszi utasait, ezt a régiót gyakran nevezik a világűr határának.

Dwight a landolást követően azt mondta, nem hitte, hogy szüksége van az utazásra, de végül életre szóló élményben volt része. A legénység további tagjai között volt Mason Angel kockázatitőke-befektető, Sylvain Chiron sörfőzde-alapító, Kenneth Hess szoftvermérnök, Carol Schaller nyugdíjas könyvelő és Gopi Thotakura pilóta.

Az utóbbi években az űrturizmus egyre jelentősebbé vált, a Blue Origin mellett többek között a SpaceX és a Virgin Galactic is komoly eredményeket ért el a szektorban.

Kapcsolódó
A világűr válhat a leggazdagabbak új játszóterévé
Júliusban két vállalkozó is eljutott az űrbe, ami fordulópontot jelenthet az űrturizmus történetében.