Új rekord: tízezer méteres zuhanás után landolt az Északi-sarkon három orosz ejtőernyős

A szabadesés nagyjából 2,5 percig tartott, ejtőernyőiket pedig körülbelül 1000 méternél nyitották ki.

Mihail Kornyijenko, Denis Efremov és Alekszandr Lynnik új rekordott döntött, amikor több mint 10 ezer méteres magasságból ugrottak ki egy repülőből az Északi-sark felett. A hagyományos ejtőernyős ugrások általában 3000-4500 méteres magasságból zajlanak, az oroszok azonban több mint megduplázták ezt a magasságot, írja az Interesting Engineering.

A vállalkozószellemű férfiak olyan magasból vetették ki magukat az Iljusin-76-os repülőgépből, mint amilyen magasan a kereskedelmi repülőgépek szoktak repülni, a troposzféra és a sztratoszféra határán. Itt a hőmérséklet nagyjából mínusz 50 Celsius-fok, ami ugyanakkor 300 kilométer per órás zuhanásnál inkább mínusz 70-nek tűnik.

Az orosz triónak ezért különleges fűtött ruházatot kellett viselnie, ez azonban csak a kezdet. Felmerült az is, hogy szkafandert kell viselniük, ehelyett azonban végül csak az oxigénmaszk mellett döntöttek. Emellett közvetlenül az ugrás előtt tiszta oxigént szívtak be, hogy minimalizálják a vérükben a nitrogén-szintet, hogy elkerüljék a szabadesés során fellépő problémákat, például a dekompressziós betegséget.

Az ugrás azonban nem cél, hanem inkább eszköz volt: a három ejtőernyős ugyanis egy új kommunikációs rendszerrel kísérletezett, amellyel fel akarják venni a versenyt az amerikaiak irídium-alapú rendszerével.

A szabadesés nagyjából 2,5 percig tartott, ejtőernyőiket pedig körülbelül 1000 méternél nyitották ki. A valaha volt legmagasabb ugrás rekordját azonban továbbra is Alan Eustace tartja, aki több mint 41 ezer méteres magasságból vetette le magát 2014-ben, ezzel megdöntve Felix Baumgartner korábbi rekordját.

Kapcsolódó
Megdöntötték Felix Baumgartner rekordját
Átadta a múltnak Felix Baumgartner 2012-ben elért mintegy 39 ezer méteres rekordját a Google konszern egyik vezetője.