Láthatják az idegenek a földi felhőkarcolókat?

Az idegen civilizációk felkutatásán dolgozó Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) megállapította, hány idegen civilizáció lehet elég közel ahhoz, hogy lássák az épületeinket.

Az emberiség régóta kutatja intelligens civilizációk nyomait az űrben, ez azonban nem egyszerű feladat. Amellett, hogy az idegenek által szándékosan vagy véletlenül az űrbe küldött jeleket keresnek, a csillagok fényét is vizsgálják, amelyek akár egy közeli exobolygó létezéséről is árulkodhatnak. A Naprendszeren kívüli bolygóknál ezt követően megvizsgálják, hogy lakható zónában találhatók-e, és ha igen, pontosabban felmérik az égitest kémiai összetételét.

A kutatási módszerek és az ezeket segítő teleszkópok elég gyorsan fejlődnek: egy 2013-as kutatás szerint, amennyiben a JWST-t 50 fényévnyire helyeznék a Földtől, akkor is képes lenne észlelni az élet jeleit a bolygón.

A Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) egy új tanulmányban arra kereste a választ, hogy az idegen civilizációk erősebb távcsövekkel képesek lennének-e felfedezni a bolygónkon a komplex épületeket, amelyek az intelligens civilizációk legbiztosabb jelei, írja az IFLScience.

Az Acta Astronautica lapban megjelent kutatás szerint Z. Osmanov, az intézet szakértője az 1-es és 2-es típusú civilizációk képességeire összpontosított. A Kardasev-skála szerint 1-es típusú civilizációk teljes mértékben uralják a bolygójuk erőforrásait, míg a 2-es típusú társadalmak a csillaguk és bolygórendszerük erőforrásait tudják kezelni. A társadalom fejlettségét pedig az építmények is meghatározzák.

A fő hangsúlyt a nagy hajókra, épületekre és űrműholdakra kell helyezni, az ilyen konstrukciók ugyanis könnyen azonosíthatók mesterséges építményekként. Természetes tehát, hogy a tárgyakról visszaverődő fényre kell figyelni.

Még akkor is, ha a rendkívül nagy teleszkópokat távol helyezzük el egymástól, megvannak a határai a földi civilizáció észlelhetőségének. A kutató szerint a maximális távolság, ahol egy 10 méteres hosszúságú konstrukció térbelileg feloldható, az nagyjából 3000 fényév.

A Drake-egyenletet használva, és feltételezve, hogy a potenciális idegen civilizációk egyenletesen oszlanak el a galaxisban, Osmanov azt feltételezi, hogy körülbelül 650 lehet azoknak az idegen civilizációknak a száma, akik elég közel lehetnek ahhoz, hogy észleljék épületeinket és építményeinket, feltéve, hogy keresnek ilyeneket. Attól függően azonban, hogy milyen messze vannak, lehet hogy még évszázadokkal, évezredekkel ezelőtti épületeket látnak csak a Földön.