70 ezer New York-i otthont láthat el árammal ez a szélerőműpark

A projekt annyi kibocsátáscsökkenést hozhat, mintha 60 ezer autót tűntetnének el az utakról.

Több mint két héttel azután, hogy elkészült New York legelső tengeri szélturbinája, december első napjaiban meg is kezdte működését, hogy tiszta energiával lássa el Long Island lakosait – írja az Interesting Engineering.

A South Fork Wind első szélturbinája mintegy 35 tengeri mérföldre található Montauktól. A projektet a dán Ørsted energetikai vállalat és a bostoni székhelyű Eversource közösen fejlesztette ki. A tervek szerint 2024 elejére a park mind a 12 turbinája a helyére fog kerülni.

A robosztus 130 megawattos (MW) South Fork-i szélerőműpark az előrejelzések szerint 70 ezer New York-i otthon energiaellátásához szükséges energiát fog termelni.

A létesítmény a tiszta energiát közvetlenül az East Hampton-i elektromos hálózatba fogja szállítani egyetlen, márciusban telepített távvezetéken keresztül.

Kathy Hochul, New York kormányzója az X-en jelentette be, hogy a projekt hatására akár hatmillió tonna szén-dioxid-kibocsátás leküzdésére is esély van évente, ami egyenértékű azzal, mintha 60 ezer autót tűntetnének el az utakról.