Drónokkal tárták fel a véres csata titkait

Lézerekkel felszerelt drónok fedték fel az ardenneki offenzíva, az Egyesült Államok által vívott legnagyobb és legvéresebb második világháborús csata

Lézerekkel felszerelt drónok fedték fel az ardenneki offenzíva, az Egyesült Államok által vívott legnagyobb és legvéresebb második világháborús csata titkait – írja a Live Science. A felfedezésről szóló tanulmányból kiderül, hogy a drónok a csatának összesen 941 nyomát találták meg, köztük sáncokat és bombák okozta krátereket.

Az ardenneki offenzíva 1944 decemberétől 1945 januárjáig tartott, ez volt a Harmadik Birodalom utolsó ellentámadása volt a nyugati fronton, amellyel megpróbálták megfordítani a háború kimenetelét. Bár a csata hatalmas volt, a legtöbb régészeti leletet elfedték a helyszín sűrű erdői, így eddig kevés tárgyi bizonyíték látott róla napvilágot.

Hogy felfedjék a csatából hátra maradt leletek, a kutatók lézer alapú távérzékelőket szereltek drónokra, hogy feltérképezzék a területet. Ezzel a módszerrel a véres csata számos tárgyi bizonyítékát tárták fel, köztük tüzérségi állásokat, lövészárkokat, illetve úgynevezett rókalyukakat, vagyis ásott fedezékeket.

Ezután a szakértők személyesen is megvizsgálták a helyszínt, és sikerült a csatának három különböző fázisát is megállapítaniuk. Az első fázisban a szövetséges erők stabil frontvonalat alkottak az Egyesült Államok tüzérségi zászlóaljának segítségével.

A második fázisban a hatalmas, több mint 200 ezer katonából és majd 1000 harckocsiból álló német sereg támadása visszaszorította a szövetségeseket és elfoglalták számos erődítményüket. Erre utal, hogy német tárgyakra bukkantak amerikai sáncokban.

Az utolsó fázis jelentette a fordulópontot a csatában: a felfedezett kráterek arról árulkodnak, hogy a szövetségesek légiereje bombázással felül tudott kerekedni a német túlerőn.