Börtön járhat néhány illetlen mémért Jordániában

Elég szabadon értelmezhető az új törvény.

Jordániában több hónapos börtönbüntetést és pénzbírságot vonhat maga után bizonyos online tartalmak közzététele egy szombaton elfogadott új törvény értelmében – írja az MTI.

A jogszabály alapján olyan internetes bejegyzésekről van szó, amelyek „erkölcstelenségre buzdítanak, sértik a vallást vagy aláássák a nemzeti egységet”. Ez a megnevezés elég szabadon értelmezhető, tehát nem kizárható, hogy kormányellenes vagy sértő mémekért is büntetés járhat.

Büntetni fogják azt is, aki rendőrök nevét vagy fényképét teszi közzé a világhálón, ráadásul a hatóságok megnehezítik az anonimitás megőrzését az internetes kommunikációs térben.

Miután a parlament mindkét háza elfogadta, II. Abdalláh jordániai király szombaton írta alá a törvénytervezetet, amely egy hónapon belül hatályba lép. A törvényhozók szándéka szerint az intézkedésre azért van szükség, hogy az online zsarolókat és támadókat meg tudják büntetni.

Az ellenzék és jogvédők szerint viszont az új törvény kiterjeszti az állami ellenőrzést a közösségi média felett, akadályozza az információkhoz való szabad hozzáférést, és kriminalizálja a kormányellenes megnyilvánulásokat.