Itt a gyógyszer, ami visszafordíthatja a hajhullást

A Pfizer készítménye a klinikai vizsgálatok alapján rendkívül hatásosnak tűnik.

Az idő előrehaladásával egyre több ember tapasztalhat hajhullást, ami alapvetően természetes folyamatnak mondható. Jelenleg nincs hatékony kezelés az állapot visszafordítására, azonban különböző készítményekkel sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a bajt. A hajvesztést azonban nemcsak az életkor, hanem különböző autoimmun betegségek is előidézhetik.

Ilyen például a foltos hajhullás, vagyis az alopecia areata, amelynek jellegzetes tünete, hogy a hajjal fedett fejbőrön vagy a szőrzeten különféle nagyságú, kör alakú foltok jelennek meg. Az idejében megkezdett kezeléssel a hajvesztés folyamata lelassítható, ám a haj visszanövesztésére eddig nem létezett elég hatékony módszer.

Az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatal (FDA) azonban a múlt héten hivatalosan is jóváhagyta a Pfizer ritlecitinib elnevezésű készítményét, amely a több mint 700 fő bevonásával készített klinikai vizsgálatok szerint fél év alatt képes helyreállítani a kihullott hajmennyiség 80 százalékát – írja az Interesting Engineering.

A betegséget okozó Janus-kináz 3 (JAK3) és tirozin-kináz (TEC) blokkolására kifejlesztett, szájon át bevehető tablettát azok a 12 évesnél idősebb betegek kaphatják meg, akiknél diagnosztizálták az alopecia areatát. A szernek azonban vannak mellékhatásai is: az alanyok 10-10 százaléka tapasztal hányást, vagy hasmenést a készítmény fogyasztása után, de volt akinél pattanások, kiütések is megjelentek.