Ezt semmiképp ne tegye, ha beázott a mobilja

Rengeteg teória kering az interneten, de ezek többsége nem igazán hatásos.

Napjainkban egyre több készülék kap vízállósági tanúsítványt, ezek azonban nem minden baleset ellen védenek, így gyakran előfordul, hogy beázás miatt mennek tönkre mobilok. Ez komoly gond, ugyanis a szabadon áramló elektronok a víz vezetőképességének köszönhetően könnyedén rövidzárlatot okozhatnak. Normális esetben az áram csak a nyáklap előre meghatározott útvonalain át mozoghat, de ha a készülék beázik, össze-vissza kezdenek száguldozni az elektronok.

Ha szerencsénk van, és a nedvesség elpárolog, a készülékben akkor is maradandó károk keletkeznek: a kicsapódó só és a keletkező rozsda rövidzárlatot képez az egymáshoz rendkívül közel futó áramutak között. Emiatt az első és legfontosabb teendő, hogy áramtalanítsuk a mobilt, tehát vegyük ki az akkumulátort, vagy kapcsoljuk ki a készüléket. Ezt követően távolítsuk el a SIM- és/vagy SD-kártyát.

Fontos kiemelni, hogy víz és víz között is van különbség. A desztillált vízben szinte semennyi, a normál édesvizekben kevesebb, a tengervizekben viszont rendkívül sok oldott ásványianyag van. Minél sósabb a víz, ami bejut a készülékbe, annál hevesebb reakciókat válthat ki, és komolyabb maradandó károkat okozhat.

Rengeteg internetes praktika kering arról, hogyan lehet orvosolni a beázást, ezek többsége azonban nem igazán hatásos.

Forgács András, az Emlékmentő Digitalizáló Stúdió mobil adatmentési szakembere az öt legnépszerűbb ilyen tévhitről rántotta le a leplet. Sokan nyomogatni kezdik a baleset után a mobilt, amivel csak még több vizet pumpálnak oda, ahova nem kéne. A rázogatás sem segít, ugyanis ettől nem lesz kevesebb víz a készülékben, cserébe jól szétterjed mindenütt benne. Hasonló a helyzet fújkálás és hajszárítózás esetén is.

Sajnos a rizsbe temetés sem hoz megoldást, ugyanis a kicsapódó sók valószínűleg visszamaradó rövidzárlatot okoznak majd, ami akár teljes adatvesztéssel, csatlakozók megolvadásával is járhat, és az akkumulátor felfújódásához is vezethet. A szakértő kiemelte, töltőre semmiképp ne tegyük ekkor az eszközt, ugyanis az felér egy végső kegyelemdöféssel.