A horvátoknál jelez a mobil, ha katasztrófa fenyeget

Az új rendszer azt is közli, milyen intézkedéseket kell tenni az emberi áldozatok és az anyagi károk csökkentésének érdekében.

Új figyelmeztető rendszert vezetnek be Horvátországban, amely veszélyjelzéseket küld az emberek mobiltelefonjára természeti katasztrófa esetén – írja az MTI Davor Bozinovic horvát belügyminiszter bejelentése alapján. A SRUUK nevű rendszer szombaton lép működésbe, és próbaként mindenki értesítést kap majd a telefonjára.

Hasonló rendszerek már léteznek a világon, a horvátoké pedig ezek kombinációja lesz. A SRUUK nemcsak tájékoztatja a polgárokat a természeti katasztrófákról, hanem azt is közli, milyen intézkedéseket kell tenni az emberi áldozatok és az anyagi károk csökkentésének érdekében.

A rendszer segítségével azt is nyomon lehet majd követni, hogy hány ember tartózkodik egy veszélyeztetett területen, ami megkönnyíti a segélyszolgálatok munkáját.

Napról napra egyre gyakrabban lehetünk természeti katasztrófák tanúi. A klímaváltozás következményei az egész világon jelen vannak, így Horvátországban is

– mondta Bozinovic, hangsúlyozva a polgárok időben történő figyelmeztetésének fontosságát.