Újra megnyílhat az ózonlyuk a milliárdosok űrversenye miatt

Nem tesz jót az ózonrétegnek az éves szinten 90-130 kilövés.

A globális űripar fejlődése, és a sorozatos rakétakilövések miatt új-zélandi kutatók arra figyelmeztetnek, hogy amennyiben nem vigyázunk, ismét jelentős lyuk keletkezhet az ózonrétegen – írja az Euronews.

Mint ismert, az ózonréteg védi a Földet a Nap káros ultraibolya sugárzásától, azonban az Antarktisz felett rendre lyuk keletkezik. Ezt a nyugtalanító jelenséget a káros vegyi anyagok kibocsátása okozza. Az ENSZ új környezetvédelmi jelentése szerint azonban az elmúlt években lassan, de határozottan gyógyul a Földet védelmező ózonréteg.

Ehhez azonban szükség volt bizonyos szabályozások bevezetésére. Az 1987-ben aláírt Montreali Jegyzőkönyv értelmében a legnagyobb kárt okozó, klórozott-fluorozott szénvegyületeket (CFC-k), például a freonokat betiltották. Amennyiben nem született volna meg a szabályozás, a becslések szerint 2065-re megsemmisült volna az ózonréteg kétharmada, most azonban úgy tűnik, 43 év múlva megszűnhet az Antarktisz feletti ózonlyuk.

Veszélyt jelentenek a rakétakilövések?

Az új-zélandi Canterbury Egyetem kutatói szerint a sztratoszférát átütő rakéták hozzájárulhatnak az ózonréteg újbóli pusztulásához. A rakétakilövések ugyanis káros gázokat és részecskéket bocsátanak ki a légkör több rétegébe, a visszatérés során pedig hatalmas mennyiségű dinitrogén-oxid keletkezik. Ezek hosszabb ideig is fennmaradhatnak a sztratoszférában, ami pusztító hatást eredményezhet.

Dr. Michele Bannister, a Kaliforniai Egyetem vezető oktatója szerint azonban az újból kialakuló űrverseny miatt nem lehet reális érvek mentén beszélni a veszélyekről. Jelenleg mintegy 72 országnak van űrprogramja – és több magánvállalkozás is beszállt a felfedezésbe. Elon Musk, Richard Branson és Jeff Bezos milliárdosok mind küldtek már rakétát az űrbe, melynek eredményeként globálisan az elmúlt öt évben évente 90 és 130 közötti indítás történt.