Megkezdték a 170 kilométeres szaúdi megapolisz építését

Kezdetben 120 kilométer hosszú épületről volt szó. Ezt megtoldották még 50 kilométerrel.
Kapcsolódó cikkek

Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg néhány évvel ezelőtt arra utasította az ország hatóságait, hogy építsék meg az ország leggrandiózusabb épületét, „a saját egyiptomi piramisait”. A grandiózus épület tervei még júliusban láttak napvilágot, amelyhez képest még nagyobb, két olyan 170 kilométer hosszú, és 500 méter magas komplexumot terveznek, amely akár 9 millió ember befogadására is alkalmas lehet. A The Line elnevezésű futurisztikus megapolisz előkészületei pedig a napokban meg is kezdődtek – derül ki egy, a Vörös-tenger partjától Tabukig tartó légi drónfelvételből.

A YouTube-on megosztott felvétel tanúsága szerint az építők jelenleg az alapok kiásásán dolgoznak, méretes sávot kivágva a sivatagból, ami egyébként már egy, a Wikipediára feltöltött friss műholdképen is jól látható, teszi hozzá a PCWorld.

Ha elkészül, a 200 méter széles és 500 méter magas épületkomplexum négyzetkilométerenként 260 ezer embernek ad majd otthont, amellyel messze a világ legsűrűbben lakott településévé válhat.

A két összefüggő, tükrözött bevonatú épületből álló város a tervek szerint zéró kibocsátású lesz, és úgy alakítják ki, hogy minden gyakran használt szolgáltatása 5 perc alatt elérhető legyen sétával. Aki pedig nagyobb távokat tenne meg, az a központi gyorsvasútnak hála mindössze 20 perc alatt eljuthat a 170 km-es, teljes egészében megújuló energiáról üzemeltetett település egyik végéből a másikba.

A lakók élelmezését a tervezők az épületekbe integrált vertikális farmokkal tennék lehetővé. A szórakozás és a fényűzés is komoly szempont: 300 méterrel a föld felett építenének stadiont, és jachtkikötőt is terveznek. Az első lakók a tervek szerint 2024-re költözhetnek be, a projekt első fázisa pedig 2030-ra készülhet el.

Kapcsolódó
120 km hosszú épületet terveznek a szaúdi herceg utasítására
A környezetvédők rémálma, a Mirror Line ötmillió ember befogadására lehet majd képes.

Az egy “épületbe” zsúfolt okosváros koncepcióját azonban rengeteg kritika érte. Számos emberi jogi csoport bírálta a szaúdiakat, amiért erőszakkal költöztette ki a törzseket a beruházás tervezett helyéről, sőt, a biztonsági erők egy lakost is meggyilkoltak. Emellett az építkezéshez felhasznált anyagok karbonlábnyoma miatt a környezetvédők sincsenek elalélva a projekttől.