Bejelentésdömping az Apple-nél: jönnek az új Macbookok, az iPhone-ra még várni kell

Bejelentették az újgenerációs Macbookokat, de az új iPhone-ról és okosóráról nem esett szó.
Kapcsolódó cikkek

Lassan már megszokottnak mondható, hogy az Apple a Worldwide Developer Conferencen (WWDC) jelenti be az újdonságait, ami a mostani, június 6-ai eseményen sem maradt el. Az új iOS mellett bemutatták az új, csúcskategóriás M2-es chipsetet, a már ezekkel felszerelt Macbook Air és Pro eszközöket, valamint a következő macOS kapcsán is rengeteg új infó érkezett.

Jön az új iOS

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt jelentette be az Apple a WWDC-n az iOS 15-öt, amely szeptemberben várt elérhetővé a felhasználók számára. Nagyjából erre lehet számítani az iOS 16 esetében is, amely azonban rengeteg újdonságot tartogat elődjéhez képest. A látványos koncepciós tervekkel megtámogatott bejelentés szerint az iPhone-ok záróképernyője sokkal könnyebben testreszabható lesz, és különböző widgeteket is elhelyezhetünk rajta.

Az iMessage alkalmazás is új funkciókkal bővül, a Messenger sikerén felbuzdulva itt is lehetővé teszik, hogy utólag szerkesszük vagy töröljük elküldött üzeneteinket. Emellett olvasatlannak is jelölhetünk egy-egy beszélgetést, így az mindig a szemünk előtt lehet. A SharePlay frissítésének köszönhetően a digitális közösségi lét is felpezsdül: már nem csak a FaceTime-on, hanem az iMessage-n keresztül is megoszthatjuk alkalmazásainkat barátainkkal, amely különösen a közös játék esetében nyújthat könnyebbséget.

Jakub Porzycki / NurPhoto / AFP

Hétköznapi életünkben is élvezhetjük majd az új rendszerrel érkező funkciókat. A Live Text a Google Lens példája nyomán bármilyen nyelvű szöveget le tud fordítani számunkra, míg közlekedésünkben az Apple Maps többállomásos útvonaltervezése segíthet majd. A fizetési rendszer is új funkcióval bővül: az Apple Pay részeként az Apple Pay Later lehetővé teszi számunkra, hogy egy kiadást több részletben fizessünk ki, mindezt bármiféle felár nélkül. A funkció a hírek szerint minden olyan országban elérhető lesz, ahol már működik az Apple Pay.

A családokról sem feledkezett el az Apple: fotózáskor közös galériát hozhatunk létre a fotókból, ami minden családtag számára elérhető lesz. Ráadásul egy új funkciónak köszönhetően a gyermekük mobilozási szokásaira odafigyelő szülők is megspórolhatják a könyörgést, ugyanis a gyermekek egy szimpla iMessage-s üzenettel tudnak több időt kérni szüleiktől.

Megújul a Home App is: minden, az otthonunkban található eszközt egy képernyőn tudunk majd megtekinteni, ide értve a házi kamerákat is. Végül az autósokra is külön gondoltak a fejlesztők: a CarPlay-jel az Apple gyakorlatilag az autó teljes műszerfalán átvenné az irányítást: sebesség-, és üzemanyagmérőt is terveztek, valamint a klímavezérlést is átvenné a vállalat az autónkban. Hogy ez mennyire fog tetszeni az autógyártóknak, az egyelőre kérdéses, mindenesetre az Apple jövő év végére ígért több információt ez ügyben.

Új szuperchip a láthatáron

Az Apple a saját fejlesztésű M1-es chipsetjével rendesen felrázta a piacot 2020 végén, ugyanis a versenytársakhoz képest elképesztő teljesítményt, mégis kiváló energiahatékonyságot tudott felmutatni. Ezt a szériát viszi tovább most a vállalat az M2-es chipek bemutatásával, amelynek köszönhetően a processzor (CPU) 18 százalékkal, a grafikus feldolgozó egység (GPU) pedig 35 százalékkal gyorsabb működésre lesz képes.

Christoph Dernbach / picture alliance / Getty Images

Hamarosan érkezik a Macbook Air és Pro

A bejelentés szerint évek múltán végre sikerült lejjebb faragni a Macbook Airek képernyő mellett lévő keretének vastagságából, így a megszokott 13,3 hüvelykes megoldás helyett már 13,6 hüvelykes átmérője lesz a következő generációnak. A legfontosabb részlet azonban egyértelműen az, hogy az M2-es csúcschipek ebben a modellben debütálnak majd. A nyolcmagos M2-es chip akár 10 magos grafikusvezérlővel és 24 GB RAM memóriával is társítható lesz, igaz az alapmodell jóval visszafogottabb specifikációkat kap majd: 8 GPU-magot és 8 GB RAM-ot kínál.

Az üzemidő várhatóan 16-18 között alakul majd – használattól függően -, és természetesen visszatér a MagSafe is, amelynek sajátossága, hogy a töltőkábel (Type-C) mágneses véggel van ellátva, így ha meg is rántjuk véletlenül a zsinórt, a gépünk nem fog a földön landolni. A töltőfej ráadásul egyszerre két C-típusú csatlakozót kap majd, amivel más is eszközt is tölthetünk majd. Az új modellekért persze alaposan a zsebünkbe kell nyúlni: az alapmodellért 600 ezer forintot, míg a 10 magos GPU-s, 512 GB-os SSD-vel rendelkező változatért 750 ezer forintot kell majd fizetni. A szintén újonnan bejelentett Macbook Pro ára 650 ezer forint környékén alakul majd, a működésért pedig szintén az M2-es szuperchip felel majd.

JUSTIN SULLIVAN / Getty Images / AFP

Apple Watch

Az okosórák esetében már közel sem volt annyi újdonság, mint más területeken, új modellek bemutatására nem került sor. A bejelentés szerint négy új számlap érkezik majd az okosórákhoz, az értesítések pedig a jövőben maguktól frissülnek majd, anélkül hogy elfoglalnák a komplett képernyőnket. A legfrissebb funkciók között lesz még az alvásfigyelés, amely pulzusmérő segítségével vizsgálja majd a tulaj alvását, valamint az „A-fib history” mód, amely különböző betegségek kiszűrésére szolgál majd, megkönnyítve így orvosunk munkáját.

Apple

MacOS

A WWDC 2022-es eseményén az Apple végül az új operációs rendszerét is bejelentette, ami a MacOS Ventura nevet kapja majd. Az új funkciók között megtalálható „Stage Manager”, amely több alkalmazás egyszerre történő futtatására és előnézetére is képes, valamint csoportosíthatók is lesznek a különböző appok. A „Spotlight” funkció a keresésben nyújt majd újdonságokat: görgethető lesz a találati lista, és gyors előnézetre is lehetőség nyílik.

A Mail alkalmazás is átvesz néhányat az iMessage új funkció közül: visszavonhatjuk az elküldött e-maileket, sőt az üzenetek ütemezésére és időzítésére is lehetőség nyílik. Leegyszerűsödik továbbá a rendszeren belüli keresés, a gépelési hibákat pedig automatikusan javítja majd a Mail. A Safari keresőben is lesznek újdonságok: a Google-lal és a Microsofttal közösen fejlesztett „passkeys” funkcióval bővül az alkalmazás, amelynek sajátossága, hogy biometrikus adatok megadásával (ujjlenyomat, arcfelismerés) tudunk majd belépni egy-egy oldalra.

Apple

Innovációból tehát nem volt hiány, azonban egy sokak által emlegetett hibára csak kényszermegoldást tudott találni az Apple. A meglehetősen drága laptopok kamerái ugyanis továbbra sem hozzák a felhasználók által elvárt színvonalat. A kritikákra válaszul azt találta ki a vállalat, hogy az iPhone kameráját lehet majd használni a macOS-on a videohívások lebonyolításához. Ez nem csak egy előlapi kamera funkcióit látja majd el a tervek szerint, hanem egy nagylátószögű objektív is lesz majd, ami szimulált felülnézetben tudja majd rögzíteni az asztali tevékenységet.