Azonnal törölje ezt az appot, ha letöltötte

Banki adatokra vadászik egy ártalmatlannak tűnő alkalmazás, ha letöltötte, azonnal érdemes törölni.
Kapcsolódó cikkek

Banki adatokra (jelszó, azonosító SMS) vadászó trójai programot használ egy a Play Áruházból korábban letölthető alkalmazás – írja a TechCrunch. A QR Code & Barcode – Scanner nevű appot időközben már törölték az alkalmazásboltól, de tízezernél is több felhasználó töltötte le.

A Cleafy beszámolója szerint az alkalmazás tökéletesen betöltötte a hirdetett funkcióját (QR-kódok és vonalkódok beolvasását), így főleg pozitív értékeléseket kapott, de a telepítést követően szinte azonnal engedélyt kért egy másik app, a QR Code Scanner: Add-On letöltésére, és ez utóbbi tartalmazza az úgynevezett TeaBot trójait. Az említett második alkalmazás a telepítés után hozzáférést kér a képernyőhöz, és amennyiben ezt a felhasználó biztosítja, a program olyan érzékeny információkhoz férhet hozzá, mint az alkalmazások belépési adatai, visszaigazoló SMS-ek vagy éppen a kétfaktoros azonosításhoz szükséges kódok.

Amennyiben valaki letöltötte a QQR Code & Barcode – Scanner alkalmazást, majd engedélyt adott az úgynevezett QR Code Scanner: Add-On telepítésére, annak érdemes azonnal törölni a kérdéses applikációkat, mielőtt a csalók adatlopásra használnák azokat.