Pokoli körülmények uralkodnak ezen a bolygón

Az égitest a Földtől mintegy 322 fényévre fekszik.

Először bukkantak olyan Naprendszeren kívüli bolygóra, azaz exobolygóra, amelynek a Földhöz hasonlóan rétegelt légköre van – írja a Space.com. Az égitesten kifejezetten barátságtalanok a körülmények, atmoszférájában gáz halmazállapotú fémek vannak.

A WASP-189b-ről korábban is tudtak a szakértők, légkörének szerkezete viszont eddig teljesen ismeretlen volt. A gázbolygó a Földtől mintegy 322 fényévre fekszik, és csillagához rendkívül közel kering, mindössze 2,7 nap alatt kerüli meg azt.

Az objektumon a közelség miatt pokoli forróság uralkodik.

Jens Hoeijmakers, a Lundi Obszervatórium munkatársa szerint korábban sok csillagász azt feltételezte, hogy az exobolygók légköre egységes rétegként létezik. A friss eredmények ugyanakkor azt jelzik, hogy még az intenzíven besugárzott gázóriások atmoszférájának is összetett szerkezete van.

dottedhippo / Getty Images

A szakértők a chilei La Silla-i Obszervatórium HARPS műszerének adatait elemezték. Ahogy a WASP-189b elhalad csillaga előtt, megváltozik a csillag látszólagos sugárzása, ebből pedig következtetni lehet a bolygó légkörének tulajdonságaira.

A kutatók először megállapították, hogy milyen hullámhosszok nem érték el a műszert az elhaladás során, majd meghatározták, hogy az adott hullámhosszt mely vegyületek blokkolhatják. A csapat ezt követően arra jutott, hogy a vegyületek eltérően mozognak az atmoszférában, amely ezért összetett felépítésű lehet.

Az egyik különösen érdekes anyag az objektum légkörében a titán-oxid, amely a rövid hullámhosszú sugárzást nyelheti el, hasonlóan, ahogy a Föld esetében az ózonréteg. Az égitest atmoszférájában emellett különböző fémek vannak jelen, így vas, króm, magnézium és vanádium. Noha földi szemmel furcsának tűnhet, hogy a fémek gázként fordulnak elő a bolygón, a WASP-189b extrém forróságában ez nem meglepő.