Ezt tegye, ha az agyára mennek a hajszárítós nyeremények az Instagramon

Napok óta terjed a kampány a képmegosztón, de pár beállítással védekezhet.

Már napok óta terjed egy átverés-kampány Instagramon, amiben a felhasználókat ismeretlen fiókok említik meg olyan posztokban, amelyek azt állítják: hajszárítót nyertek. Természetesen nem újkeletűek az ilyem spamsorozatok, de a mostani talán a megszokottnál is idegesítőbbé kezd válni.  A kiberbűnözők valójában felhasználói adatokra pályáznak a tömeges bejelölésekkel. Egyszerűen létrehoznak egy kamuprofilt, megemlítik a célpontokat a magyartalan szöveggel ellátott bejegyzésben. Mivel a posztokban nem lehet csak úgy linkeket elhelyezni, ezért a profil leírásában található az adathalász-felületre vezető hivatkozás, ahol az adatokat kell beírni a nyeremény átvételéhez.

Mit lehet tenni, ha már az agyunkra mennek a hajszárítós posztok? Először is jelentsük az adott bejegyzést „kéretlen vagy csalárd tartalomnak”, amit a bejegyzés jobb felső sarkában látható három pontra kattintva érünk el. Ezután az Instagram feldobja azt a lehetőséget, hogy letiltsuk a fiókot.

Emellett mobilon keressük meg a Beállítások / Adatvédelem / Bejegyzések menüt, ahol az Említés panel alatt adjuk meg, hogy csak általunk követett emberek jelölhessenek be minket posztokban. Ugyanígy állítsuk át az Adatvédelem menüpont alatt az Megjelölés engedélyezése menüben a beállítást, szintén az „Általad követett emberek”-re.

24.hu