Már több mint félmillió hamis oltottsági igazolást adtak el Moszkvában

Ezt mutatják a dark netre kikerült adatok.
Kapcsolódó cikkek

Sötét webes fórumokon és Telegram csatornákon keresztül árulnak adatbázisokat kiberbűnözők, amelyek olyan személyek személyes információit tartalmazzák, akik hamis oltási igazolásokat vagy PCR- teszt eredményeket vásároltak.

A Kommersant orosz lap újságírója beszélt az egyik eladóval, aki 120 dollárért (kb. 38 ezer forint) kínált fel neki egy 1000 soros adatbázist. A fájl tartalmazta a benne lévő személyek útlevélszámát, személyi számát, telefonszámát, lakcímét, illetve azt is, hogy mikor kapták meg a kamudokumentumaikat.

Jevgenyij Antipov, az „Eye of God” Telegram-csatornát működtető programozó a lapnak elmondta, hogy az általa követett legnagyobb adatbázis több mint félmillió moszkvai lakos személyes adatait tartalmazza. Személyenként 130-180 forintba, azaz 30-40 rubelbe kerülnek egy ember adatai.

Az oltással kapcsolatos dokumentumok hamisításáért Oroszországban akár egy évig terjedő börtönt is lehet kapni, ezért a szakértők szerint a vásárlók jó eséllyel zsarolási célokra használhatják majd fel az adatokat.