Meglophatják ezek az alkalmazások, ha ott vannak a mobilján

150 kártékony szoftvert találtak a Google Play áruházban.
Kapcsolódó cikkek

A Google nemrég 150 kártékony alkalmazást távolított el a Google Play áruházból, amelyek az UltimaSMS néven említett, átverős SMS-es kampány eszközeiként használtak fel kiberbűnözők. Az alkalmazások javarészt képszerkesztők, játékok és QR-kód olvasók, amelyek a háttérben drága előfizetős SMS szolgáltatásokra íratják fel a fertőzött eszközök tulajdonosait.

Az Avast biztonsági cég jelentése szerint amint a felhasználó letöltötte valamelyik kártékony appot a készülékére, az begyűjti a szükséges adatokat, többek közt az IMEI számot, és a helyadatokat a régió meghatározásához. A felhasználótól bekéri a telefonszámot és e-mail címet is. Ezek megadása után a kártékony kód prémium SMS szolgáltatásokra iratkoztatja fel az áldozatot, ami havonta körülbelül 40 dollárt jelent.

A problémás appokat az eltávolításukig együttesen több mint 10,5 millió alkalommal töltötték le a keresőóriás digitális áruházából, így még ott lehetnek egyes eszközökön, hiába törölte azokat a Google.

Listába szedtük a legtöbbször letöltött problémás appokat, amiket azonnal töröljön, ha letöltötte volna valamelyiket. A teljes listát ezen a linken olvashatja mind a 150 címmel.