Bírságot kapott a német nyugdíjas, aki világháborús tankot rejtegetett a garázsában

A gyűjtő második világháborús fegyvereket, köztük egy harckocsit, egy légvédelmi gépágyút, puskákat, lőszereket és robbanószereket is birtokolt.
Kapcsolódó cikkek

Tizennégy hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és 250 ezer euró (90 millió forint) pénzbírság megfizetésére kötelezett a kieli tartományi bíróság egy 84 éves német férfit, amiért második világháborús fegyvereket, köztük egy harckocsit, egy légvédelmi gépágyút, puskákat, lőszereket és robbanószereket birtokolt – írja az MTI.

A kieli gyűjtőt kötelezték arra is, hogy a Panther (Párduc) típusú harckocsit két éven belül adja el vagy adományozza oda egy múzeumnak vagy egy arra felhatalmazott gyűjtőnek.

A német hatóságok 2015-ben náci műkincsekkel folytatott feketekereskedelem felgöngyölítése közben bukkantak az illegális fegyvertárra a férfi raktárában. A nyomozás során előkerült – egy másik személynél – az a két bronz lószobor is, amely hajdan Adolf Hitler hivatalának a bejárata előtt állt. A hatóságok elkoboztak az észak-németországi férfitól géppuskákat, automata pisztolyokat és több mint 1000 adag lőszert is.

A helyi média szerint a férfi annak idején nem is csinált titkot fegyvergyűjteményéből, sőt egy kemény télen elő is hozta a harckocsit, hogy hóeltakarításra használja.

A bírósági tárgyalás előtt azt állította, hogy a tankot ócskavasként vásárolta Angliában. Annak idején 20 katonának kilenc órába telt, amíg munkapáncélosokkal ki tudta emelni a férfi házának pincéjéből a lefoglalt több mint 40 tonnás harckocsit.

Mivel az ügyben indult per törvénytelenül hosszú ideig – hat évig – elhúzódott, a 14 hónap felfüggesztett börtönből 4 hónapot letöltöttnek tekintenek. A pénzbírságot megosztva egy hospice, egy gyermekfalu, egy állatmenhely és az államkincstár javára kell befizetni egy éven belül.

A bíróság úgy találta, hogy a férfit nem rossz szándék, csak gyűjtői szenvedély vezérelte. Enyhítő körülményként vették tekintetbe a vádlott idős korát, büntetlen előéletét és beismerő vallomását.

Bár annak idején főleg a harckocsi megtalálásának híre járta be a világsajtót, a perben a páncélos játszotta a legcsekélyebb szerepet, mert szakértői vélemények szerint a harckocsi már nem alkalmas katonai használatra, csak muzeális célokat szolgálhat.