Itthon a Netflix a király, ha streamelésről van szó

Egyre többen használnak streaming és online TV szolgáltatásokat.

A felnőtt magyar internetezők 20 százaléka, nagyjából 1,3 millió ember rendelkezik hozzáféréssel legalább egy streaming szolgáltató kínálatához, 14 százalék pedig használja a hazai online TV-k valamelyikét – derül ki GKI Digital májusi kutatásából. A megkérdezettek 32 százaléka ugyan ismeri az ilyen típusú platformokat, de még nem próbálta ki őket.

A magyarok körében a legismertebb és leginkább használt streaming felület a Netflix, az online TV szolgáltatások közül pedig az RTL Most.

Mindkét szolgáltatási forma arra az igényre épít, hogy a tartalmakat online bármikor, bárhonnan, bármilyen ütemben meg lehessen nézni.

Az adatok alapján a 2019 óta magyarul is nézhető Netflixet az internetezők 81 százaléka ismeri, a 2011 óta itthonról is nézhető HBO GO esetében az arány 70 százalék. A Netflixet a megkérdezettek 59, a HBO GO-t pedig 37 százaléka használja. A kutatás résztvevői által 16 százalékban ismert RTL Mostot 2009-ben hozták létre, 2018 óta pedig egyre több, a YouTube-ról és a streaming platformokról kölcsönzött elemmel bővült. 2019-ben a prémium változata is elérhető vált, ez az RTL Most+.

A legtöbb előfizetéses platform a közelmúltban indult el hazánkban, a jövőben pedig egyre több új szereplő, például a Disney+ léphet be a piacra. Az RTL Most fő riválisa, a TV2 Play idén februárban startolt.

A pandémia és az otthonmaradás a tartalomfogyasztást is befolyásolta. Az elmúlt másfél évben a legtöbb magyar felhasználó arányaiban a Netflixhez, a TV2 Play-hez és az RTL Most+-hoz csatlakozott. A hagyományos tévézés és a lineáris adások követése ugyanakkor továbbra is az egyik legfőbb tartalomfogyasztási forrás. Az internetezők 48 százaléka néz tévét a mindennapokban, közülük 10 százalék „folyamatosan” teszi ezt, 76 százalékuk pedig naponta.

Egyre fontosabb a YouTube

A streaming mellett a podcast is egyre népszerűbb – ugyan már a 2000-es évek elején megjelent a műfaj, de csak jóval később futott fel. Magyarországon az internetezők 9 százaléka szokott ilyen típusú műsort hallgatni, ezen a téren igen erőteljes a generációs szakadék: a podcast inkább a fiatalok körében népszerű.

A YouTube videók nézése, hallgatása mára a Facebook használata után az egyik leggyakoribb tartalomfogyasztási formává vált itthon.

A megkérdezettek 51 százaléka használja a videómegosztót. A YouTube-ozás a podcasthez hasonlóan inkább a fiatalabb, 18-39 éves korosztály és a nagyobb városokban élők elfoglaltsága.

A GKI Digital szerint a következő évek egyik nagy kérdése, hogy a hagyományos és a digitális média különböző felületei és szolgáltatói hogyan találják meg egymás mellett a helyüket, felváltva vagy éppen kiegészítve egymást. Az adatok alapján az már megállapítható, hogy hazánkban is beköszöntött a streaming kora, ami egyelőre nem jár a hagyományos média kiszorulásával.

Szinte elengedhetetlen, hogy a hagyományos médiumok digitális platformokat is létrehozzanak, a fogyasztókért és az előfizetésekért vívott harc azonban nem skálázható a végtelenségig. Jelenleg az internetezők átlagosan 1-2 féle streaming vagy online TV szolgáltatásra fizetnek elő, ami 3-5 ezer forintos havi kiadást jelenthet. Az egyéb online szolgáltatásokkal együtt az összeg háztartásonként könnyen elérheti a 15-20 ezer forintot is.