Kémkedéssel vádolják a népszerű programot

Sokan kiakadtak az Audacity frissített adatkezelési szabályzatán.
Kapcsolódó cikkek

Kémkedési tevékenységgel vádolták meg a több mint 100 millió felhasználóval bíró, nyílt forráskódú ingyenes hangszerkesztő programot, az Audacity-t – írja a BBC. A szoftvert zenészek mellett podcasterek is előszeretettel használják.

Az aggodalmat az váltotta ki, hogy miután a szolgáltatás a ciprusi székhelyű Muse Grouphoz került, módosult az adatkezelési szabályzat is. A feltételek közé került, hogy hatóságok utasítására, vagy ha helyi szabályozások úgy rendelkeznek, a szolgáltatás adatokat továbbíthat akár orosz szerverekre is.

A frissített szabályzatra több felhasználó bojkottal válaszolt, mert úgy értelmezte, hogy innentől kezdve a cég kiterjedt adatgyűjtési tevékenységet végez, illetve a Fosspost nevű technológiai oldal is „potenciális kémprogramnak” nevezte a szerkesztőt egy cikkében. Egyesek azt ajánlották másoknak, hogy váltsanak vissza a szerkesztő egy régebbi verziójára.

Az Audacity közleményében elutasította a vádakat, tájékoztatása szerint kizárólag a szoftveres frissítések és a hibajelentések közlekednek köztük és a program használói közt, érzékeny, vagy személyes információk nem.