Videón, ahogy egy fekete lyuk széttép egy csillagot

A csillagnak esélye sem volt a kozmikus szörnnyel szemben.

215 millió fényévre egy szupermasszív fekete lyuk felaprított egy csillagot, a különleges eseményt, az úgynevezett árapály-katasztrófát (tidal disruption event, TDE) pedig a kutatóknak is sikerült megfigyelniük – írja az IFLScience. Ez a legközelebbi TDE, melyet valaha észleltek.

A AT2019qi jelű eseményt bemutató tanulmányban azt írják, egy egy naptömegű csillag semmisült meg, az objektumot széttépő szupermasszív fekete lyuk pedig egymillió naptömegű lehet.

Amikor egy égitest megközelít egy fekete lyukat, az elképesztő gravitáció képes megnyújtani, illetve széttépni az elnyelt objektumot.

Ez az úgynevezett spagetti-hatás. Matt Nicholl, a Birminghami Egyetem csillagásza és a csapat vezetője szerint elsőre azt hihetnénk, csak a sci-fikben történik meg, hogy egy fekete lyuk felszív egy csillagot, de az árapály-katasztrófák során pontosan ez történik.

A folyamat során az anyag felhevül, és látványos kitörések is kialakulnak. A probléma az, hogy a haldokló csillag törmeléke és pora sokszor akadályozza a megfigyelést, Nicholléknak viszont elég korán sikerült észlelniük a jelenséget, így nem takarta semmi az eseményt. A szakértők bíznak benne, hogy eredményeik segítik majd a későbbi, hasonló kutatásokat.

Kiemelt kép: ESO/M. Kornmesser