Így spórolhatunk a koronavírus miatt növekvő rezsin

A járvány miatt a következő hónapokban valószínűleg sokan továbbra is több időt töltenek majd el otthon, mint a korábbi években.

A járvány miatt a következő hónapokban valószínűleg sokan továbbra is több időt töltenek majd el otthon, mint a korábbi években.

Ez a háztartási energiafogyasztás megnövekedésével, illetve magasabb rezsiszámlával járhat.

Bár a koronavírus miatt más országokhoz hasonlóan összességében Magyarországon is csökkent az áramfogyasztás, ezzel párhuzamosan az otthoni fogyasztás valószínűleg nőtt, hiszen a kijárási korlátozások, a távmunka, a digitális távoktatás, illetve az elbocsátások hatására a megszokottnál több időt töltenek az emberek otthonaikban. Egy brit tanulmány alapján az átlagos háztartások áramfogyasztása akár 25 százalékkal is emelkedhetett.

Kép: Getty Images

A családi házakban felhasznált energia 75 százalékát fűtésre, illetve egyre nagyobb arányban hűtésre, 12 százalékát a meleg víz előállítására, 13 százalékát pedig a ház elektromos berendezéseinek működtetésére és a világításra fordítják. Ezekből az arányokból látszik, hogy a legnagyobb megtakarítást környezeti- és rezsiszempontból egyaránt az otthonok hőszigetelésével és a korszerű fűtéssel, hűtéssel lehetne elérni.

 Magyarországon, bár az elmúlt években a támogatott csereprogramoknak is köszönhetően csökkent a háztartási nagygépek átlagéletkora, még mindig sok koros és energiapazarló készülék üzemel

– mondta Budai Nikoletta, az LG Magyarország szakértője. Amennyiben az összes nyolcévesnél idősebb, korszerűtlen magyarországi mosógépet, hűtőt és fagyasztót modern készülékre cserélnék, évi 1,9 millió tonnával csökkenthetnénk a hazai szén-dioxid-kibocsátást. Budai Nikoletta szerint a csere a rezsire is kedvező hatást gyakorolna, egy tizenéves hűtő A+++ kategóriásra cserélésével az éves áramszámla mintegy 10 000 forinttal csökkenhet, egy ennél idősebb hűtő esetén a szám ennek háromszorosa is lehet. Sőt az újabb hűtők az ételpazarlást is jelentősen visszaszoríthatják.

A járványhelyzet okozta többlet-energiafogyasztást a szokásaink átalakításával és a készülékek megfelelő használatával ellensúlyozhatjuk.