Kiderült a bűnözőről, hogy valójában egy busz

Szegény nő nem csinált semmit, a szoftver csak túlbuzgó volt.
Kapcsolódó cikkek

Korábban mi is írtunk róla, hogy Kínában már mintegy 200 millió térfigyelő kamerát telepítettek, amik egyre fejlettebb szoftverek révén arra is képesek, hogy személyeket arcuk, a jövőben pedig akár már járásuk alapján is azonosítsanak.

A kormány különösen figyel azokra a szabályszegőkre, akik piros lámpánál haladnának át az úton, már őket is arcfelismeréses rendszerrel próbálják eltántorítani tettüktől. Sencsenben az elmúlt fél év során eddig 13.930 szabálytalan átkelőt buktatottak le ezzel a megoldással, így eddig rendkívül hatékonynak bizonyult, de azért néha sikerül megtréfálni a rendszert.

Az Abacus beszámolója szerint az egyik kamera a Jiangxia Bridge East kereszteződésében buktatott le egy nőt, a híres üzletasszony Dong Mingzhu-t, aki valójában teljesen ártatlan volt az ügyben. Mint kiderült, a hölgy nem követett el semmit: egy busz oldalára ragasztott hirdetésen szerepelt az arca,

és amikor a jármű elhaladt a kamera előtt, a szoftver felismerte arcvonásait, ezért vált gyanúsítottá.

A ningbói rendőrség a Weibo közösségi oldalon ismerte el, hogy a hirdetés felismerése hiba volt, és hogy rendszerükből eltávolították a szabályszegésről szóló bejegyzést. A jövőben tovább finomítják a szoftvert, hogy ne fordulhasson elő hasonló félreértés. Azt azért megjegyezték: ez is jól jelzi azt, hogy a fejlesztés egyetlen arcot sem téveszt szem elől.

(Kiemelt illusztráció: ThinkStock)