Ott jött a veszélyes üzenet, ahol senki nem várta

Rejtélyes üzenet akasztja ki a PlayStation 4 konzolokat.
Kapcsolódó cikkek

A Reddit fórumozói hívták fel a figyelmet arra, hogy egy olyan kártékony üzenet terjed a PlayStation Networkön keresztül, amitől összeomlanak a PlayStation 4-konzolok – azok lefagynak, majd használhatatlanná válnak. Természetesen nem romlik el örökre a játékgép, de egy egyszerű újraindítás nem elég a probléma orvoslására.

A felismerhetetlen karakterekből álló üzenetet meg se kell nyitni ahhoz, hogy a konzol attól lefagyjon. Jellemzően azok kapják meg, akik online multiplayer címekkel játszanak, számukra érkezik gyanús fiókoktól a levél.

Fotó: Sony

A PS-tulajdonosok úgy kerülhetik el a kellemetlenséget, ha a profiljukon beállítják, hogy csak ismerősöktől fogadhassanak levelet. Ezt konzolon a beállítások közt lehet megtenni az adatvédelmi opciókat tartalmazó menüben (Account Management -> Privacy Settings –> Personal Info –> Messaging). Itt az üzenetekre vonatkozó lehetőségeket találjuk, ahol ajánlott megadni azt, hogy senki se, vagy csak barátok küldhessenek üzenetet. Ezt a beállítást elvégezhetjük akár most is online felületen a PS4 bekapcsolása nélkül.

A visszajelzések alapján a probléma eléggé széleskörű ahhoz, hogy akkor is megtegyük a szükséges intézkedéseket, ha még nem történt semmi, főleg akkor, ha online játékokkal is játszunk.

Mit lehet tenni, ha már megtörtént a baj?

A Sony hivatalosan még nem adott útmutatást arra vonatkozóan, mit tegyenek az érintettek, de a fórumokon több megoldást is javasolnak a játékosok. Az egyik, hogy töltsük le mobilra, vagy más okoseszközre a PlayStation Messages appot, és azon keresztül töröljük a lefagyást előidéző üzenetet.

Megpróbálkozhatunk az adatbázis újraépítésével is, ami inkább a haladó felhasználóknak ajánlott. Hogy ezt elvégezzük, ahhoz biztonsági módban (Safe Mode) kell elindítani az eszközt, ebbe a módba úgy léphetünk be, ha a kikapcsolt konzol bekapcsológombját hét másodpercen át hosszan lenyomva tartjuk. Az adatbázis javításával adatvesztés nélkül bírható működésre ismét a kütyü.

Egy másik ajánlás szerint ha minden kötél szakad, végső esetben hajtsunk végre gyári visszaállítást, ám ekkor értelemszerűen minden adat elveszik az eszközről.