Érzelemfelismerő sapkával figyelik meg dolgozóikat a kínaiak

Agyi aktivitást elemeznek, így próbálják nyereségesebbé tenni cégeiket.
Kapcsolódó cikkek

Kína megfigyelési rendszeréről és mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéseiről korábban már több alkalommal is írtunk, de most az eddigieknél is bizarrabb hírről kell beszámolnunk. Több kínai kormányzati cég, illetve a kínai hadsereg is aktívan tesztel már olyan fejlesztéseket, amelyek segítségével képesek megfigyelni az alkalmazottak agyi aktivitását, és ezáltal azonosítani érzelmeiket.

Az „érzelmi megfigyelési technológiát” annak céljából használja a munkáltató, hogy felismerje a dolgozók hangulatváltozásait, így tudják kalibrálni a cégnél, hogy a mennyi pihenőidő szükséges, milyen jellegű feladatot osszanak ki, vagy akár arról is információt nyújt, hogy mikor érdemes valakit hazaküldeni.

A módszer lényege, hogy vezeték nélküli érzékelőket helyeznek a dolgozók munkahelyi sapkájában, a szenzorok által fogott, agyi aktivitásról szerzett információkat pedig mesterségesintelligencia-algoritmusok elemzik, amik felismerik a munkahelyi feszültségre, szorongásra, stresszre utaló jeleket.

Az eddigi tapasztalatok szerint a módszer növeli a produktivitást és a cég nyereségességét is, az állami Zhejiang Electric Power vállalat arról számolt be, hogy 315 millió dollárral nőtt a profitjuk, mióta a technológiát 2014-ben tesztelni kezdték.

Épül az ország, ahol senki nem bújhat el a kormány elől
Kínában egyre fejlettebb módszerekkel figyelik meg az embereket, és ez még csak a kezdet.

A South China Morning Post információi szerint a több tucat cég és a kínai hadsereg ugyan eltérő programokat alkalmaz, ám mindegyiket a kormányzat által pénzelt Neuro Cap megfigyelési projekt fejleszti, amin a Ningbo Egyetem szakemberei dolgoznak.

Eleinte kellemetlenségérzetet és ellenállást váltott ki a dolgozókból, hogy azt hitték, olvasunk a gondolataikban. De miután megszokták az eszközt, azóta mindennap viselik a munkájuk során.”

– mesélte Jin Jia agykutató professzor a SCMP-nek.

A szakértő azt is megosztotta az újsággal, hogy csupán az agyhullámok elemzése elég ahhoz, hogy egy vezető felismerje, mikor kell hazaküldeni a dolgozót, és ez rendkívül hasznos.

Amikor a rendszer figyelmeztetést küld, a vezető azt kéri az alkalmazottól, hogy vegyen ki pihenőt, vagy végezzen kevésbé kritikus feladatot. Néhány munkához elengedhetetlen a magas szintű koncentráció, és nincs helye hibázásnak.”

Az érzelmi megfigyelés egy újabb szelete Kína megfigyelési rendszerének, ami főként az arcfelismerésre, a rengeteg térfigyelő kamerára, és az internet egyre szorosabb cenzúrájára támaszkodik.

A CB Insights elemzése szerint Kínának egyébként ötször annyi, MI-vel kapcsolatos levédett szabadalma van, mint az Egyesült Államoknak.

(Kiemelt illusztráció: ThinkStock)